Борељ: ЕУ ради на припреми за увођење санкција пучистима у Нигеру

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 19:38

Борељ: ЕУ ради на припреми за увођење санкција пучистима у Нигеру

Европска унија ради на припреми за увођење санкција члановима хунте која је прошлог месеца преузела власт у Нигеру, саопштио је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ. Фото: Танјуг/ AP Photo/Fred Sierakowski „Приликом одлучивања о санкцијама, ЕУ ће настојати >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да преслика мере које је предузео ЕКОВАС (Економска организација западноафричких земаља)“, рекао је Борељ на конференцији за медије након састанка министара одбране Европске уније у Толеду, у Шпанији, преноси Ројтерс.
Он је додао да ће сутра на састанку министара спољних послова ЕУ предложити успостављање правног оквира за увођење санкција онима који су одговорни за пуч.
На питање да ли ће Европска унија пружити финансијску подршку уколико ЕКОВАС буде покренуо војну интервенцију у Нигеру, Борељ је рекао да ће блок размотрити сваки захтев, али да га неће аутоматски одобрити.
Шеф европске дипломатије је истакао да је пуч у Нигеру унео нову нестабилност у регион Сахела у западној и централној Африци, за који је рекао да је „већ веома крхак“. Говорећи о присуству руске паравојне групе „Вагнер“ у Африци, Борељ је навео да ће група, упркос недавној смрти њеног оснивача Јевгенија Пригожина, остати активна на континенту.
„Сигуран сам да ће они брзо наћи замену за покојног шефа Вагнера. Они ће остати оперативни у Африци“, поручио је Борељ, додавши да Москва не може да пошаље редовну војску јер би то било „превише страшно“.
Libija: Smenjena šefica diplomatije pobegla iz zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Борељ: ЕУ ради на припреми за увођење санкција пучистима у Нигеру се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.