Овај минерала нам је потребан да би тело правилно функционисало!

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 17:01

Овај минерала нам је потребан да би тело правилно функционисало!

Да би наше тело правилно функционисало, потребне су му и довољне количине минерала цинка. Минерал цинк је један од пет најважнијих минерала за људско тело, уз гвожђе, калцијум, магнезијум и калијум. Фото: Pixabay/Bru-nO Цинк има неколико важних улога у телу. Између осталог, доприноси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << когнитивним способностима и памћењу и помаже телу да производи важан тироидни хормон Т3.
Такође, цинк доприноси бољем функционисању имуног система, деоби ћелија, бржем зарастању рана и регенерацији ткива, општем расту и развоју човека, због чега је важно да труднице уносе довољне количине овог вредног минерала.
Да бисте у свој организам унели довољно свих хранљивих материја, правило број један је да што чешће конзумирате различите врсте тамнозеленог лиснатог поврћа. Различите врсте житарица такође су богате минералима, а одличан извор су и јаја и алге. Додатне количине цинка се такође могу добити путем дијететских суплемената.
Иако телу нису потребне велике количине цинка, може се десити да га у организму недостаје. Људско тело нема способност да складишти цинк у резерви, што значи да је важно редовно уносити довољне количине храном
Недостатак цинка може се манифестовати у облику: акне екцем сува љускава кожа себороични дерматитис или алопеција неспецифичне оралне улцерације или бели слој на површини језика респираторни и гастроинтестинални проблеми губитак апетита летаргија губитак косе споро зарастање рана С обзиром на то да се цинк добијен из меса много ефикасније апсорбује у организму, вегетаријанцима се препоручује да конзумирају веће количине махунарки, соје, пасуља, орашастих плодова и прехрамбених производа од целог зрна.
Da li znate šta snižava stres?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Овај минерала нам је потребан да би тело правилно функционисало! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.