После војног пуча, председник Габона у кућном притвору

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 12:56

После војног пуча, председник Габона у кућном притвору

Побуњени војници у Габону саопштили су да је председник Али Бонго Ондимба у кућном притвору после данашњег пуча у тој афричкој држави. Фото: Танјуг/GABON 24 via AP “Председник Али Бонго је у кућном притвору, у друштву породице и доктора“, рекли су они, преноси Ал Арабија.
У саопштењу, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << које је пренела државна телевизија, наведено је да су други представници власти ухапшени по разним оптужбама.
Група високих габонских војних официра појавила се јутрос на националној телевизији када су саопштили да су преузели власт, након што је државно изборно тело објавило да је председник Али Бонго, чија је породица на власти већ 55 година, освојио трећи мандат.
Побуњеници су из редова служби безбедности, националне и председничке гарде, војске и полиције.
Стотине људи изашле су на улице главног града либервила како би прославио крај Бонгове владавине, певајући националну химну са војницима, преноси АП.
До пуча је дошло одмах након што је државна изборна комисија Габона објавила да је садашњи председник земље Али Бонго Ондимба поново изабран за трећи мандат са 64,2 одсто гласова бирача.
Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer, File Опозиција је саопштила да је реч о изборној превари и није се сагласила са објављеним резултатима.
Након затварања бирачких места, уведен је полицијски час и блокиран је приступ интернету.
Према речима портпарола владе, то је урађено „да би се спречило насиље, и ширење лажних информација“.
Затворене су и спољне границе Габона. Али Бонго Ондимба (64) је син другог председника Габона Омара Бонго Ондимбе који је био на власти од 1967. до 2009. године.
Али Бонго Ондимба је први пут изабран за председника 2009. након смрти свог оца и тада је добио 41,7 одсто гласова.
Ондимба је поново изабран 2016. године са 49,8 одсто гласова, док је његов опозициони ривал добио 48,2 одсто.
Габон је једна од нафтом најбогатијих земаља Африке. Истовремено, економска политика актуелне владе није успела да смањи сиромаштво које је 2022. године погађало 32,9 одсто становника, према подацима Светске банке.
Uragan „Idalija“ dostigao je jačinu četvrte kategorije dok se kreće ka Floridi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак После војног пуча, председник Габона у кућном притвору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.