Клеверли: Британија жели да има прагматичан однос са Кином

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Avg.2023, 11:24

Клеверли: Британија жели да има прагматичан однос са Кином

Британски министар спољних послова Џејмс Клеверли започео је данас посету Кини пред коју је изјавио да Велика Британија жели да има прагматичан однос са Пекингом, али да ће остати при својим ставовима у којима није сагласна са Кином. Фото: Танјуг/Florence Lo/Pool Photo via AP Клеверли се >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << прво састао са потпредседником Кине Хан Џенгом који је рекао да ће посета додатно промовисати стабилан развој билатералних односа.
Клеверли је рекао да би била грешка покушај да се изолује кинеска економија, као и да се борба против климатских промена спроводи без доприноса Пекинга. Клеверли је указао да је важно имати прагматичан однос са Кином ради решавања глобалних проблема, пренео је Ројтерс.
Кина је важна, велика, утицајна и компликована земља, па ће самим тим и однос Британије према њој бити компликован и софистициран, истакао је Клеверли. Клеверли је рекао да ће током посете покренути питања као што су људска права у Синђангу и Хонгконгу, рат у Украјини и тензије у Јужном кинеском мору.
Агенција наводи да се британска влада налази под притиском појединих посланика, укључујући и бившу премијерку Лиз Трас, који желе да Лондон пооштри политику према Кини и да прогласи ту земљу за претњу британској националној безбедности.
Пекинг и Лондон покушавају да стабилизују билатералне односе који су нарушени последњих година, подсећа АП.
То је прва посета британског министра спољних послова Кини за више од пет година. Клеверли ће се касније током дана састати са својим кинеским колегом Ванг Јием, који је и највиши званичник владајуће Комунистичке партије за спољне послове.
Портпарол кинеског министарства спољних послова Ванг Венбин рекао је у уторак да се Пекинг нада да ће британска страна заједно радити на одржавању међусобног поштовања, унапређењу разумевања и промовисању стабилног развоја кинеско-британских односа.
Redak plavi supermesec osvetljava noćno nebo ove sedmice

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Клеверли: Британија жели да има прагматичан однос са Кином се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.