Кишида тражи од Кине да буде прекинуто узнемиравање због воде из Фукушиме

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Avg.2023, 10:49

Кишида тражи од Кине да буде прекинуто узнемиравање због воде из Фукушиме

Јапански премијер Фумио Кишида затражио је од власти у Пекингу да апелују на своје грађане како би прекинули са узнемиравањем, које укључује позивање и бацање камења на јапанске дипломатске објекте и школе, а због испуштања пречишћене радиоактивне отпадне воде из оштећене >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нуклеарне електране Фукушима. Фото: Танјуг/Shohei Miyano/Kyodo News via AP, File „Морам рећи да је то за жаљење“, рекао је Кишида, преноси АП.
Он је рекао да је заменик јапанског министра спољних послова Масатака Окано позвао кинеског амбасадора у Токију Ву Ђијангаоа и затражио од Кине да се понаша мирно и одговорно. Испуштању пречишћених отпадних вода у океан, које је почело у четвртак и очекује се да ће трајати деценијама, оштро се противе рибарска удружења и суседне земље.
Кина је тако као одговор одмах забранила увоз јапанских морских плодова. У Јужној Кореји је током викенда хиљаде људи учествовало на демонстрацијама због испуштања воде из Фукушиме.
На мети узнемиравања, које укључује телефонске позиве и бацање камења, нашле су се јапанска амбасада и конзулати, као и јапанске школе у Кини, а кинеска влада није одговорила на захтеве Токија за заједничку научну дискусију о налазима стручњака, рекао је Кишида,
Он је додао да многе земље јапански план доживљавају као научан и транспарентан. Јапански јавни сервис НХК јавио је да је хиљаде позива из Кине усмерено и на владине канцеларије у Фукушими и на оператера нуклеарне електране.
Јапанска влада и оператер електране тврде да пречишћена радиоактивна отпадна вода, која се накупила од несреће у нуклеарној електрани у марту 2011. године и које сада има 134 милиона тона у око 1.000 резервоара, мора да се уклони да би био ослобођен простор за изградњу објеката за чишћење и разградњу постројења, за које се такође очекује да ће трајати деценијама.
Кишида је обећао у понедељак да ће учинити све што је у његовој моћи да заштити јапанску рибарску индустрију од утицаја кинеске забране увоза и да ће објавити мере подршке касније ове недеље.
Јапанско министарство спољних послова издало је у недељу препоруке за путовања, позивајући јапанске грађане да буду на опрезу у Кини и саветујући им да не говоре гласно на јапанском како не би привлачили пажњу. Grčki vatrogasci bore sa novim žarištima požara u Evrosu i Rodopima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кишида тражи од Кине да буде прекинуто узнемиравање због воде из Фукушиме се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.