Неизвесна будућност „љубичастог злата“

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Avg.2023, 08:48

Неизвесна будућност „љубичастог злата“

Произвођачи уља лаванде од Бугарске до Француске страхују не само због пада цена већ и од нових прописа Европске уније. Фото: Unsplash/anniespratt У Бугарској се завршава још једна успешна сезона жетве лаванде која ће дати неколико стотина тона мирисног уља, али упркос томе будућност >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << некада уносног посла данас изгледа више сива него љубичаста.
Превелика глобална производња лаванде последњих година оборила је цене уља које се користи у козметичкој индустрији. А бугарске дестилерије сада страхују да ће нови прописи ЕУ додатно угрозити њихово пословање.
Ова балканска чланица ЕУ, позната иначе по производњи ружиног уља у последње три године претекла је Француску и постала највећи произвођач у свету есенција од лаванде.
Иако из Брисела произвођачима овог уља нуде да се на извесно време одложи примена нових прописа евро блока које ограничавају присуство штетних хемијских супстанци у производима са етарским уљима, сат полако откуцава.
Николај Ненков, шеф дестилерије „Гален-Н”,  једне од највећих у Бугарској забринут је да ће ускоро морати да на своје бочице са уљем лаванде залепи налепнице са видљивим здравственим упозорењима које могу да одбију купце. „Страхујемо да ће такве мере смањити потрошњу уља лаванде, што би довело до тога да овај сектор нестане у неким регионима, што је веома лоше с обзиром да је то дугогодишња традиција”, каже Ненков за АФП.
Индустрија етарских уља, иначе, све теже опстаје због ниских цена, недостатка радне снаге, климатских промена и штеточина, тако да планиране ревизије прописа произвођачима само створиле додатну напетост.
Од познатих поља лаванде која окружују Зелениково у централној Бугарској, преко Грчке до француске Провансе, произвођачи ове биљке јединственог мириса удружили су се да бране свој производ од, како кажу, неправедних закона које пишу чиновници у Бриселу.
Obračunajte sami visinu svoje penzije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Неизвесна будућност „љубичастог злата“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.