Лети је потребно уносити више ових минерала

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Avg.2023, 14:01

Лети је потребно уносити више ових минерала

Како бисмо били сигурни да уносимо довољно минерала у организам, најважније је да једемо пуно тамнозеленог лиснатог поврћа. Фото: Pexels/Zis foodnatureart Разне житарице су такође богате важним минералима, као што су јаја, морске алге и друго морско поврће, као и бујон од костију. Ако не >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << успете да уносите довољно одређених минерала кроз исхрану, можете покушати да их надокнадите суплементима.
Унос довољно минерала је повезан са количином енергије коју имамо, што нам помаже да функционишемо и будемо активни, као и здраве кости и правилну функцију штитне жлезде.
Ако свакодневно једете различито свеже поврће, велика је вероватноћа да уносите довољне количине минерала, али је лети потребно јести и више јер се минерали губе знојењем. Зато је добро знати којих пет најважнијих минерала треба да уносите сваки дан.
Гвожђе Телу је потребно гвожђе за транспорт кисеоника кроз тело. Када не уносите довољно гвожђа, осећате се уморно и слабо, а тај осећај може да вам пређе у навику ако не повећате унос овог изузетно важног минерала. Увек узимајте гвожђе са витамином Ц, који побољшава његову апсорпцију.
Калцијум Знамо да је калцијум неопходан за јаке кости, а посебно је важан за децу. Истраживања су показала да унос довољно калцијума у ​​детињству помаже да се достигне максимална коштана маса до 18. године, што смањује вероватноћу остеопорозе касније у животу. Млечни производи су богати овим важним минералом, као и биљна храна попут спанаћа и леблебије.
Магнезијум Минерал неопходан за здравље и енергију костију. Недовољне количине магнезијума могу довести до озбиљног умора. Напротив, постоје докази да магнезијум такође помаже да боље спавамо, а довољно сна нам омогућава да имамо довољно енергије током дана. Поред тога, истраживања су показала да је магнезијум повезан са смањеним симптомима ПМС-а. Наћи ћете га у семенкама бундеве, уз које ћете добити и дозу цинка, који такође спречава грчеве.
Цинк Овај минерал има неколико кључних улога. Мозгу је потребан за когнитивне функције и памћење, а помаже телу да производи важан тироидни хормон Т3. 
Калијум Помаже у регулисању крвног притиска, па је изузетно важан за здравље срца, а има и важну улогу у функционисању нервног система. Банане су одличан извор калијума, али нису једини. Зелено поврће, слатки кромпир и лосос такође садрже више калијума него банане.
Deset najvažnijih pravila dijeta koja donose rezultate

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лети је потребно уносити више ових минерала се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.