Луксембург: Занемарени драгуљ Европе

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Avg.2023, 15:52

Луксембург: Занемарени драгуљ Европе

Ушушкан између Немачке, Француске и Белгије, Луксембург је релативно занемарен од стране туриста, и важи за земљу о којој се не зна много. Ово га чини интригантном дестинацијом која може пријатно изненадити. Иако мала, ова земља има много тога да понуди свим врстама путника, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << од оних заинтересованих за историју и културу, па до љубитеља природе и кулинарства. Фото: Unsplash/Polina Sushko Ако тражите дестинацију која комбинује богату историју, разнолику културу и прекрасне крајолике, Луксембург је дефинитивно место које би требало размотрити за неко наредно путовање. Са овим се слагао и Салвадор Дали који је једном изјавио да је Луксембург место где се машта спаја са реалношћу.
Упркос територијалној инфериорности у односу на велике силе које га окружују, Луксембург је увек био увек био предводник у Еуропи, било да се радило о финансијама, култури или другим подручјима.
Једна од најуочљивијих карактеристика Луксембурга је његова вишејезична природа. У овој минијатурној држави (по површини готово дупло мањој од Срема), говоре се три службена језика – луксембуршки, немачки и француски. Језичка разноликост одражава његову богату историју и утицаје различитих култура и традиција које су обликовале регију. Диверзитет који савршено функционише се у Луксембургу осети на сваком кораку.
Фото: Unsplash/Marc Marchal Прва станица у истраживању Луксембурга је његов истоимени главни град, препун очаравајућих контраста старог и новог, светске баштине и европских институција чије је седиште. Престоница је мала, те се може комплетно истражити пешке, а нуди бројне атракције, од омиљене литице “the Bock”, подземних пролаза који су некада служили као војне утврде, а данас пружају занимљив увиду у војну историју земље, палате Великих Војвода и Националног музеја.
Фото: Unsplash/Il Vagabiondo Срце града је Стари град (Vieille Ville) са својим утврдама, а као контраст му дође кварт Кирцхберг у ком се налази већина европских институција и модерних грађевина. Ту је и Филхармонија, позната по својој архитектури и одличним концертима.
Када се изађе из града, ова минијатурна земља нуди прекрасне пејзаже, укључујући долине, шумовите планине и сликовите реке које чине Луксембург идеалном дестинацијом за љубитеље природе.
Регија Müllerthal, позната као „Мала Луксембуршка Швицарска“, нуди изванредне стазе за планинарење, шетње и истраживање стеновитих формација које ће вас оставити без даха. С друге стране, ни заљубљеници у историју неће остати равнодушни. Један од примера културно историјског богатства је дворац Вианден, из 10. века, те привлачи пажњу својом импозантном архитектуром и историјом. Утврђење Боцк, која је некада била несавладива тврђава, сада је отворена за посетиоце и пружа увид у њен стратешки значај.
Фото: Unsplash/Tribault Milan Гурмани ће такођер наћи своје задовољство у Луксембургу. С обзиром на разнолику културу и утицаје, локална кухиња нуди широк спектар укуса, те се јела протежу у спектру од аутентичних луксембуршких специјалитета до интернационалних делиција. Највољеније су традиционалне посластице попут „judd mat gaardebounen“(свињетина с грашком) или „kachkéis“ (врста сира).
Свака улица, сваки дворац и сваки залогај хране у Луксембургу причавају причу о његовој богатој прошлости, мултикултуралном духу и савременом утицају на европску политику. Посетити Луксембург значи ступити у свет у којем се историја, култура и савременост испреплићу на јединствен начин.
Аутор текста: Н.К.
Putovanja u ružičastom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Луксембург: Занемарени драгуљ Европе се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.