Како да заштитите очи од екрана компјутера?

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Avg.2023, 16:00

Како да заштитите очи од екрана компјутера?

У данашњој убрзаној компјутерској ери, тешко је размишљати о негативним последицама које оно доноси. Осам сати проведених испред рачунара је велико оптерећење за наше очи, али и тело, па је веома важно да радно окружење прилагодите својим потребама. Фото: Pixabay/Monoar_CGI_Artist Рачунар >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је постао наша свакодневница и најјача веза са спољним светом. Хтели ми то или не, полако постајемо део новог начина живота који укључује бројне геџете који нам олакшавају рад и комуникацију.
Без обзира да ли очекујете е-пошту са резултатима испита или СМС поруку од родитеља у посети, наша веза са дигиталним светом је успостављена.
У целој овој дигиталној причи наше очи су главна карика, а много пута нисмо ни свесни колико рад на рачунару може бити напоран за наше очи, а самим тим и за наше тело. Како бисмо вам олакшали живот, доносимо 4 савета за постизање здраве радне атмосфере.
Подесите радни простор Да би ваше очи биле здраве као и енергија која ће вам бити потребна током 8 радних сати, потребно је у потпуности прилагодити радни простор својим потребама. Монитор је веома важна ствар за здраве и одморне очи, па ако имате прилику користите ЛЦД екран јер не рефлектује светлост. Избегавајте мали монитор и користите заштитник екрана који смањује напрезање очију. Исто важи и за радну столицу, која вам мора савршено одговарати.
Осветљење Добро осветљење у просторији у којој проводите већи део дана веома је важно за ваше очи. Уверите се да је светло изнад рачунара довољно светло, али је такође важно да знате да превише светла може да иритира очи. Прозор, или природно светло, треба да буде иза ваших леђа или поред вас, а никако испред.
Угао гледања Још једна веома важна ставка која чува здравље и помаже у очувању енергије. Поставите екран 60 до 70 центиметара од очију. Док читате, поглед треба да буде благо спуштен, односно 15 до 20 центиметара ниже. Не заборавите на опције подешавања осветљености и контраста монитора, јер вам и оне могу бити од велике помоћи.
Одмор за очи Иако вам очи раде онолико колико треба, не заборавите да нисте машина и одмор је веома важан. Да бисте лакше запамтили, постоји правило које се зове ’20-20-60′, што значи да сваких 20 минута морате да направите паузу од 20 секунди, тако да поглед пребацујете са монитора на нешто што је удаљен најмање 6 метара од вас. Такође, не заборавите да трепнете. Трептање је природна заштита која оку обезбеђује довољно влаге.

Nikada nemojte raditi ove stvari svom automobilu i produžićete njegov životni vek!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како да заштитите очи од екрана компјутера? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.