ПИО фонд покренуо нови електронски сервис за грађане е-калкулатор

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Avg.2023, 15:40

ПИО фонд покренуо нови електронски сервис за грађане е-калкулатор

На сајту Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) од данас је доступна електронска услуга е-Калкулатор, преко које грађани могу да сазнају све податке о свом стажу осигурања, да обрачунају висину своје пензије и добију тачан датум када ће моћи да се пензионишу. Foto: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << PIO fond Како је новинарима казао директор ПИО Фонда Реља Огњеновић осигураници ће захваљујући овом порталу, из свог дома, преко рачунара, таблета и мобилних уређаја моћи да сазнају и све друго што их интересује везано за остваривање права из пензионог и инвалидског осигурања. „Портала е-Калкулатор намењен је осигураницима, који ће имати могућност да оставре увид у све релевантне податке у свом стажу осигурања и обрачунуја висину своје старосне, превремене старосне и инвалидске пензије, као и проверу испуњености услова за остваривање права на породичну пензију“, казао је он.
Огњеновић је нагласио да корисници е-Калкулатора не треба да брину за безбедност њихових података, јер овај портал, користи заштичену мрежу са међународним сертификатом.
„Нико не може да види туђе податке, јер је приступ порталу регулисан на два начина, односно преко квалификованог електронског сертификата или преко електронског идентитета грађана“, казао је он. Да би добили поменуте податке, како је објаснио директор ПИО Фонда, корисници који се пријављују преко рачунара потребно је да имају електронски ИД који издаје МУП и читач личне карте како не би било злоупотребе података, док уколико је пријава преко мобилног уређаја или таблета потребно је да се скине бесплатна ИД апликација и електронски пин из поште који се добија за свега 30 секунди.
Огњеновић је додао да ће путем е-Калкулатора људи који су у последњој години радног стажа и остварују право на пензију, са скоро 100 одсто тачности моћи да сазнају колика ће им бити пензија, а то је како је додао, једно од најчешћих питања корисника које се упућује кол центру ПИО Фонда .
Он је казао и да ПИО Фонд тренутно ради на миграцији података, како би и сви остали осигураници којима је остало по неколико година до пензије у сваком тренутку могли да виде који су то износи који их очекују за пензију у том тренутку док гледају свој стаж, примања и доприносе. „То за њих неће бити 100 одсто тачан и прецизан износ пензије која их очекује, јер у датом тренутку провере ми не знамо колико ће накнадно они имати стажа и колика ће им бити висина примања до момента док не остваре право на пензију. Ми им само у датом тренутку дајемо могућност да обрачунају и погледају колика би им била пензија на основу података које имамо у нашој матичној евиденцији“, објаснио је директор ПИО Фонда.
Та миграција података из матичне евиденције на нове унапређене системе, према његовим речима би требала да буде завршена у наредних шест месеци.
Огњеновић је додао и да корисници е-Калкулатора када проверавају свој радни стаж, године на које су пријављени или одјављени, као и уплате доприноса, уколико имају неку примедбу могу да то пријаве у склопу апликације на порталу која ће одмах аларимирати људе за остваривање права у ПИО фонду о они ће са другим институцијама проверити да ли је то реална проблем, односно да ли послодавац није уплаћивао стаж или је реч о теничком проблему и покушаће да проблем реше.
„Ова опција је уведена како би се скратило време добијања трајног решења за пензију наших осигураника, односно да на пример човек са 40 година радног стажа више не чека два месеца своје решење“, казао је Огњеновић.
Он је додао и да се сви неопходни детаљи за приступ и коришћење Портала е-Калкулатор налазе се на насловној страници портала (хттпс://пио.рс/) и да је ПИО Фонд обезбедио помоћ за приступ и образложења свих информација које се могу појавити при коришћењу портала.
Prosečna neto zarada u junu 85.539 dinara

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ПИО фонд покренуо нови електронски сервис за грађане е-калкулатор се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.