Уносите овај витамин редовно, без њега наш организам не може!

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Avg.2023, 15:01

Уносите овај витамин редовно, без њега наш организам не може!

Током протекле две деценије, научници су открили различите кључне улоге витамина Ц у мозгу које превазилазе његову улогу антиоксиданса, истичући га као кључни витамин за наш најдрагоценији и најкомплекснији орган. Фото: Pixabay/stevepb Количина витамина Ц у нашем мозгу може премашити >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ниво у нашој крви чак и више од сто пута. Оно што је такође фасцинантно јесте да мозак успева да одржи висок ниво витамина Ц чак и током његовог недостатка – иако на штету других органа.
Када се витамин Ц врати у исхрану, мозак је први који враћа нивое у нормалу.
Све ове невероватне чињенице упућују на један закључак – витамин Ц је кључан за здраву функцију мозга. Нуди врхунску заштиту
Једна од кључних функција витамина Ц је да заштити ваш мозак од оксидативног оштећења изазваног нестабилним и високо реактивним атомима или молекулима (иначе познатим као слободни радикали). Ово је важно за мозак из два разлога.
Прво, изузетно високе енергетске потребе мозга (20-25 процената укупних енергетских потреба вашег тела) резултирају стварањем огромних количина слободних радикала.
Друго, наш мозак је богат полинезасићеним масним киселинама, које се лако оштећују од стране тих истих слободних радикала.
Дакле, наш мозак није само веома изложен, већ је и веома осетљив на слободне радикале, па је потребна врхунска антиоксидативна заштита. Додатне улоге витамина Ц у мозгу Витамин Ц нуди много више од антиоксидативне заштите.
Подржава формирање колагена, интегритет крвних судова у мозгу и карнитин, који је неопходан за коришћење масти као извора енергије. Специфичнија за мозак је улога витамина Ц у томе како се неурони – најважније ћелије у вашем мозгу и нервном систему – развијају и сазревају.
Витамин Ц такође игра улогу у синтези и управљању неуротрансмитерима – важним молекулима гласника које ослобађају неурони – укључујући допамин, норепинефрин и серотонин.
Храна богата витамином Ц На срећу, многа биљна храна садржи велике количине витамина Ц, као што су бобичасто воће, киви и агруми, као и поврће попут прокеља, купуса и паприке.
Због тога је важно да се придржавате правила „пет порција воћа и поврћа дневно“, јер на тај начин снабдевате свој мозак витамином Ц – пружајући не само одличан извор антиоксидантне заштите већ и кључну неуролошку подршку.
Određene vrste voća mogu da podignu nivo gvožđa u krvi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Уносите овај витамин редовно, без њега наш организам не може! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.