ЕУ донела мере за помоћ пољопривреди и винарству због екстремног времена

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Avg.2023, 14:12

ЕУ донела мере за помоћ пољопривреди и винарству због екстремног времена

ЕУ се труди да ублажи последице екстремних временских услова на произвођаче воћа, поврћа и вина у Европи низом мера у склопу такозваног „пакета флексибилности“. Фото: Градске инфо Како наводи Еурактив, овај пакет предвиђа одређена одступања у оквиру националних стратешких >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << планова кроз које земље спроводе програм субвенција ЕУ за пољопривреду да би се ефикасније помогло поменутим произвођачима.
Пакет подразумева и одступања у оквиру тзв. Заједничке тржишне организације (ЦМО), која представља традиционалну сигурносну мрежу пољопривредника у случају тржишне кризе. Поред тога, Европска комисија (ЕК) је увела одступања од шеме одобрења за садњу винове лозе како би осигурала да произвођачи који нису били у могућности да примене дозволе за садњу због поплава неће изгубити своја права.
Производња воћа и поврћа у неколико региона ЕУ драматично је смањена због „неповољних метеоролошких догађаја“ у пролеће, а многи виноградари због лошег времена нису успели да заврше садњу, саопштио је портпарол ЕК.
Овогодишње пролеће и лето у Европи су донели низ екстремних временских појава које су, између осталог, оставиле траг на пољопривредну производњу. Недавно су обилне падавине у Словенији и јужној Аустрији почетком августа нанеле штету пољопривредном сектору.
У Аустрији, главни осигуравајуће друштво за пољопривреду ХВ проценио је штету на 220 милиона евра.
Подаци о последицама падавина на пољопривредни сектор у Словенији још нису објављени, а премијер ове земље Роберт Голоб процењује да је штета преко 500 милиона евра. Према недавним подацима Европске опсерваторије за сушу, многи делови Европе и даље се суочавају са великим недостатком падавина.
Док су суше овог пролећа погодиле Иберијско полуострво и друге делове јужне Европе, у последње време су више концентрисане у северној Европи, што највише утиче на регион Балтичког мора.
Mali: Izjednačavanje minimalne zarade i potrošačke korpe nije zakonska obaveza

Преузмите андроид апликацију.
Чланак ЕУ донела мере за помоћ пољопривреди и винарству због екстремног времена се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.