Смањите стрес! Вежба за повезивање са садашњим тренутком

Izvor: GradskeInfo.rs, 24.Avg.2023, 13:01

Смањите стрес! Вежба за повезивање са садашњим тренутком

Дубравка Фазлић, саветодавнни терапеут и учитељица свесности, пише о томе зашто је важно бити присутан у садашњем тренутку и какве нам користи ова вештина доноси Фото: Pexels/Rachel Claire Данас, више него икада раније, потребна нам је помоћ да се носимо са својим мислима и емоцијама. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Оно што нам је свима доступно на дохват руке и такође је бесплатно јесте управо – садашњи тренутак. Не морамо нигде да идемо по њега.
Нису потребне посебне припреме, чекање или регистрација. Он је овде тренутно и док ово читате, а ми смо стално у неком новом садашњем тренутку. Потребно га је само освестити. Знајући како да будете у томе, вежбајте то тако да постане вештина коју можемо користити када нам је најпотребнија или када једноставно желимо да урадимо нешто за себе.
Медитација фокусирана на присуство у садашњем тренутку нас подсећа да је садашњи тренутак једино време над којим имамо потпуну контролу и да је дубље урањање у тај тренутак кључно за постизање емоционалне стабилности, менталне јасноће и општег благостања . Бити присутан у садашњем тренутку значи фокусирати своју пажњу на тренутак који се дешава управо сада, без превише размишљања о прошлости или будућности. Ова вежба промовише присуство у садашњем тренутку и помаже вам да успорите темпо свакодневног живота и дубоко се повежете са својим тренутним искуством.
Вештина бити у садашњем тренутку доноси бројне предности, као што су: Смањење стреса: Када смо присутни у садашњем тренутку, ослобођени смо брига и анксиозности које произилазе из размишљања о прошлим или будућим догађајима.
Боља концентрација: Фокусирањем на тренутни задатак или искуство побољшавамо нашу способност концентрације и постижемо већу ефикасност у обављању свакодневних задатака.
Јачање присуства ума: Вежбање присуства нам помаже да постанемо свесни својих мисли, емоција и сензација, омогућавајући нам да доносимо одлуке на основу дубоког разумевања себе.
Повећана радост и задовољство: Када смо присутни у садашњем тренутку, можемо дубље уживати у једноставним животним радостима и ценити сваки тренутак.
Смањење реактивности: Присуство нам омогућава да смањимо импулсивне реакције и да на изазове одговоримо са смиреношћу и разумевањем.
Унутрашњи мир: Присуство у садашњем тренутку помаже нам да се ослободимо непотребних брига и предрасуда, што доводи до дубоког унутрашњег мира.
Da li znate kako izgleda savršena žena u muškim očima?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Смањите стрес! Вежба за повезивање са садашњим тренутком се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.