Кад паметни телефон постане трећа особа у вези: Разоран утицај на срећу и интимност у браку

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Avg.2023, 11:30

Кад паметни телефон постане трећа особа у вези: Разоран утицај на срећу и интимност у браку

Не само да доводи до општег незадовољства, већ може и уништити брак. Фото: Pexels/Roman Odinstov Коришћење паметних телефона дању и ноћу може значајно допринети незадовољству у браку, показују истраживања. Што више времена пар проводи скролујући по својим телефонима, то мање времена >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << остаје за међусобне интеракције.
Андрју Софин, канадски терапеут за парове са више од 25 година искуства, примећује: “Највећа промена коју сам приметио у односима је паметни телефон. Они су изазвали више потреса него ишта друго што сам видео у својој каријери. Нормализовали смо да буду наметљиви и да им дајемо предност чак и када лежимо у кревету, играмо игре или скролујемо кроз друштвене мреже уместо да разговарамо.”
Америчко истраживање потврђује Софинове опажаје. Парови који превише времена проводе на својим телефонима више брину о разводу него парови који мање времена проводе пред екраном.
Прекомерна употреба телефона не само да доводи до општег незадовољства, већ може и уништити брак, пишу истраживачи у свом извештају. Само 60 одсто супружника који кажу да њихов партнер превише користи телефон изјављује да су задовољни својим браком. Код оних који се не суочавају с овим проблемом, 81 одсто је задовољно својим брачним животом.
Такође, 26 одсто парова који проводе пуно времена на мобилним уређајима брине о разводу, док је тај постотак само 7 одсто код парова који немају проблема с коришћењем телефона.
Узимајући у обзир све ове факторе, истраживање закључује да су парови који се боре с прекомерним коришћењем екрана 70 одсто мање вероватно да су задовољни својим браком.
Два су разлога незадовољства Према истраживачима, ово незадовољство може се објаснити са два фактора. Први је тај да парови који проводе превише времена на телефонима имају мање сексуалних активности. Само 44 одсто ових парова изјављује да су интимни једном или више пута недељно.
Такође, ови парови имају мање времена за изласке заједно. Редовни изласци повезани су с срећнијим браковима, тврде истраживачи. Код парова са већом употребом екрана, њих 58 одсто изјављује да уопште немају ноћне изласке или их имају само неколико пута годишње.
Проблем је широко распрострањен. Више од трећине америчких учесника истраживања каже да је њихов партнер често заузет екраном, било да је реч о телефону, телевизији или нечему другом. Као резултат тога, проводе мање времена разговарајући или обављајући активности заједно.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кад паметни телефон постане трећа особа у вези: Разоран утицај на срећу и интимност у браку се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.