Зеленски: У случају успеха руске инвазије други делови Европе биће у опасности

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Avg.2023, 15:45

Зеленски: У случају успеха руске инвазије други делови Европе биће у опасности

Украјински председник Володимир Зеленски упозорио је данас, дан након што су Данска и Холандија објавиле да ће до краја године Украјини послати америчке ратне авионе Ф-16, да ће, у случају успеха руске инвазије, други делови Европе бити у опасности од војне агресије Кремља. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг/Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix via AP Зеленски је пред посланицима у Копенхагену оценио да су и све суседне земље око Русије у опасности у случају руске победе у Украјини, преноси Гардијан.
„Сви суседи Русије су угрожени ако Украјина не буде извојевала победу“, оценио је председник Украјине.
Зеленски је настојао да прикаже Украјину као земљу која стоји на бранику западних вредности – слободе и демократије – насупрот тиранији.
Он је поручио да би Украјина требало да буде адекватно опремљена да би се одбранила од много снажнијих руских снага и захвалио се Данској на досадашњој подршци.
Украјина је месецима притискала своје западне савезнике да јој обезбеде борбене авионе Ф-16 јер украјинско ратно ваздухопловство и даље користи застарелу ваздушну флоту из совјетске ере 1970-их и 80-их година, а њена контраофанзива на руске снаге напредује без ваздушне подршке, што према оценама аналитичара представља велики хендикеп.
Зеленски је на свом Телеграм каналу потврдио да ће Украјина добити 42 (савремена) борбена авиона, а Данска је обец́ала 19 летелица типа Ф-16 које би могле бити испоручене крајем године, када се заврши обука пилота у трајању од четири до шест месеци иако би припреме украјинских ескадрила за борбене операције могле да потрају знатно дуже, преноси АП.
Генерал америчких ваздухопловних снага Џејмс Хекер, командант америчких ваздушних снага у Европи и Африци, рекао је прошле недеље да не очекује да ће испоруке авиона Ф-16 Украјини донети велику промену на ратишту.
Према његовим речима, припрема борбенх ескадрила авиона Ф-16 за ратне задатке може потрајати „четири или пет година“.
Politiko: Nemačka u centru zbivanja u usponu desnice u Evropi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зеленски: У случају успеха руске инвазије други делови Европе биће у опасности се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.