Политико: Немачка у центру збивања у успону деснице у Европи

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Avg.2023, 14:56

Политико: Немачка у центру збивања у успону деснице у Европи

Иако најуспешније европске странке крајње деснице у Холандији, Аустрији или Скандинавији имају дугу историју изборног успеха праћену унутрашњом поделом и “спектакуларном имплозијом“, Немачка је у центру збивања када је реч о успону деснице у Европи, пише портал Политико >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у опширној анализи политичке ситуације у Немачкој и успона деснице. Фото: Танјуг/Klaus-Dietmar Gabbert/dpa via AP У тексту се указује да у околностима порасти илегалне имиграције, опадајуће економије, и рата који и даље траје у Украјини, странке деснице широм Европе доживљавају процват тако што или формирају владе или прете да “тектонски помере удесно комплетан европски политички пејзаж“, али да успон деснице у Немачкој има фундаментално другачије значење.
Током прошле године, подршка антиимигрантској, проруској странци Алтернатива за Немачку (АфД) скоро се удвостручила на више од 20 одсто, па је та странка сада на другом месту по популарности у најмоћнијој европској економији, са само пет процентних поена иза Демохришћана десног центра.
Велики део растуће популарности АфД-а може се приписати сукобима и нередима у коалицији канцелара Олафа Шолца са Зеленима и либералним Слободним демократамана на разне теме – од климатске политике до субвенција за заштиту деце. Поред тога, као примарни покретач успеха АфД-а наводи се и миграција и додаје да је та странка успела да искористи забринутост великог броја становника да је власт потпуно изгубила контролу над границама.
У Немачкој је такође забележен значајан пораст криминала, а многи Немци виде везу између тога и миграција, наводи Политико.
Према полицијским подацима, странци, који представљају око 16 одсто немачке популације од 83 милиона људи, чинили су око једне трећине свих осумњичених за злочин у 2022. години. Трећа ставка која се узима као значајна за пораст популације АфД-а је рат у Украјини, за који та странка тврди да гуши немачку економију, наводи Политико.
У тексту се оцењује да, за разлику од већине популистичких лидера који су последњих година дошли на власт у Европи, као што су Виктор Орбан у Мађарској или аустријски десничар Хајнц-Кристијан Штрахе, лидер крајње десне фракције АфД-а Бјерн Хеке није политички опортуниста већ, како је наведено, „прави идеолог чији погледи на расу и миграције подсећају на фашистичку реторику из 1930-их“.
Šolc: Nikada nisam konzumirao kanabis

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Политико: Немачка у центру збивања у успону деснице у Европи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.