Кишида: Испуштање пречишћене радиоактивне воде из НЕ у Пацифик биће безбедно

Izvor: GradskeInfo.rs, 20.Avg.2023, 10:57

Кишида: Испуштање пречишћене радиоактивне воде из НЕ у Пацифик биће безбедно

Јапански премијер Фумио Кишида изјавио је данас да ће поступно испуштање пречишћене радиоактивне отпадне воде из Нуклеарне електране Фукушима у Тихи океан, који његова влада ускоро намерава да започне, бити безбедно. FOTO: Kyodo News via AP Кишида је то рекао током посете граду Фукушима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << само неколико сати након повратка са трипартитног самита са америчким и јужнокорејским лидерима у Кемп Дејвиду, САД, наводи АП.
Пре него што је у петак напустио Вашингтон, Кишида је рекао да је време да се донесе одлука о датуму испуштања пречишћене воде, који још увек није одређен због контроверзи које су пратиле план владе Јапана и због бројних протеста у земљи и иностранству против те одлуке.
Откако је јапанска влада пре две године објавила да планира да испусти у Тихи океан пречишћене радиоактивне отпадне воде, суочила се са снажним противљењем јапанских удружења рибара, која су забринута због даљег урушавања квалитета морских плодова, али и група активиста у Јужној Кореји и Кини које су такође изразиле забринутост.
Међутим, Јапан је добио подршку од Међународне агенције УН за атомску енергију (ИАЕА) да побољша транспарентност и кредибилитет и да осигура да план Токија испуњава међународне безбедносне стандарде.
Влада Јапана је такође појачала кампању која промовише безбедност плана и у Јапану и путем дипломатских канала.
ИАЕА је, у финалном извештају објављеном у јулу закључила да ће стриктно спровођење плана испуштања пречишћених радиоактивних вода у Пацифик, изазвати занемарљив утицај на животну средину и здравље људи, охрабрујуц́и Јапан да настави са спровођењем ове операције.
Kina nastavlja vojne vežbe u blizini Tajvana nezadovoljna posetom Laija SAD

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Кишида: Испуштање пречишћене радиоактивне воде из НЕ у Пацифик биће безбедно се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.