Путовања у ружичастом

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Avg.2023, 15:55

Путовања у ружичастом

У последње време, а под утицајем филма Барби, пинк је дефинитивно боја која доминира. Од одеће, шминке, па и намештаја и аутомобила, вољена пластична лутка нас је још једном телепортовала у свој ружичасти свет. Инспирисани Барбиком, данас вам представљамо неколико интересантних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пинк дестинација, које дефинитивно вреди посетити, све и ако нисте љубитељи дотичне лутке. Фото: Shitterstock/MIPImages Џајпур, Индија Главни град индијске савезне државе Раџастан, често се назива „Розе градом“ због своје карактеристичне ружичасте архитектуре. Постоји неколико теорија које објашњавају овај надимак, а општеприхваћена је прича која каже да је 1876. године британски принц Алберт посетио Џајпур, а тадашњи махараџа је наложио да се град обоји у ружичасто како би га импресионирао.
Фото: Pixabay/Dedishari Такође, ружичаста боја има посебан симболизам у раџастанској култури јер се традиционално повезује с гостопримством и пријатељством. Већина зграда у старом делу града Џајпура иначе је изграђена од црвенкастог пескареног камена који има природно ружичасту нијансу те даје граду карактеристичан изглед. Како се прича о „Розе граду“ проширила, Џајпур је постао познат по свом уникатном изгледу, што га је учинило популарним туристичким одредиштем.
Град је и даље познат по својој ружичастој архитектури која оставља снажан утисак на посетиоце. Најпознатија атракција Џајпура свакако је Hawa Mahal, позната и као „Палата ветрова“. Ова легендарна грађевина изграђена је 1799. године од стране Махараџе Sawai Pratap Singha, а њени главни архитектонски елементи су прозори, лукови и решетке који омогућавају проток ваздуха (“ветрова”) кроз зграду.
Палата је првобитно изграђена како би омогућила женском делу краљевске породице да посматра спољни свет без да буду примећене, захваљујући мноштву малених прозора и отвора – има их чак 953.
Тулуз, Француска Фото: Shutterstock/Saiko3p Смештен на југу Француске Тулуз је динамични индустријски и студентски центар, али осим тога нуди и бројне културно уметничке садржаје, као и прелепе паркове. Често називан „Розе градом“ (La Ville Rose) због карактеристичне боје његове архитектуре, добио је овај надимак због употребе традиционалних опека од теракоте које дају граду топлу ружичасту нијансу. Ова боја постаје посебно видљива када сунчева светлост пада на градску архитектуру.
Осим тога, други фактори као што су присуство циглених кућа и грађевинских материјала са црвенкастом нијансом доприносе овој карактеристичној боји Тулуза. Надимак „Розе град“ постао је и симболичан те се често користи како би се истакла лепота и шармантност града.
Неке од знаменитости које не би тренало заобићи приликом посете Тулузу су импресивна градска већница “Капитол”, романичка базилика Сен-Сернин, део UNESCO светске баштине и једна од најважнијих цркава у Француској, те музеији Аугустинс и Аероскопија. За љубитеље сеновитих зелених урбаних пејзажа ту је прелепа ботаничка башта “Јardin des Plantes” али и живописни канал Midi  који се може обићи бродом или се уз њега може шетати или возити бицикл.
“Пинк лагуна”, Шпанија Фото: Unsplash/Wiliam Justen de Vasconcellos Пинк Лагуна, позната и као „Las Salinas de Torrevieja„, је природни феномен смештен на обали Медитерана у близини града Торевијеха, у Шпанији. Ова лагуна је посебно позната по својој интензивној ружичастој боји воде, што је резултат високог садржаја соли и присуства специфичних врста микроорганизама – солних алги. Ове алге производе црвено-наранџасте пигменте како би се заштитиле од јаког сунчевог зрачења и високог постотка соли у води.
Када се ови пигменти комбинују са светлошћу, вода добија интензивно ружичасту нијансу. Осим што обезбеђују невероватну ружичасту боју, микроорганизми такође играју важну улогу у екосистему лагуне. Дуналиелла салина и друге врсте солних алги храна су различитим врстама птица, укључујући фламингосе, који се често затекну у Пинк Лагуни. Због свог невероватног изледа лагуна привлачи бројне посетиоце и фотографе, а организоване су и туре које омогућују детаљан увид у овај природни феномен.
Петра, Јордан Фото: Pixabay/Cheimseherin Петри, древном граду у Јордану, не треба посебно представљање. Петра се сматра једним од најзначајнијих археолошких налазишта и туристичких атракција на свету, те је од 1985. део UNESCO светске баштине.
Позната је по својим импозантним грађевинама и скулптурама које су исклесане у ружичастим стенама. Главни разлог за ову боју стена је присуство специфичних минерала који рефлектују светлост и дају им карактеристичну нијансу.
Спектакуларна фасада најпознатије зграде у Петри, такозваног“Скривеног блага“ сјајно приказује ову карактеристичну боју. Петра је била престоница Набатејског краљевства, које је цветало у периоду од 4. века пре нове ере до 2. века нове ере.
Град је био важно трговинско и културно средиште које је повезивало различите делове света. Била је кључна тачка на караванском путу који је повезивао различите регионе и омогућавао трговину између Арапског полуострва, Европе, Азије и Африке.
Аутор текста: Н.К.
Oahaka: Najlepše boje Meksika

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Путовања у ружичастом се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.