Зграда Катастра у Новом Саду (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 19.Avg.2023, 12:30

Зграда Катастра у Новом Саду (ФОТО/ВИДЕО)

Један од значајних објеката у Новом Саду је зграда на углу Јеврејске и Васе Пелагића, изграђена као Царинарница крајем 19. века. Новосађанима је позната као зграда Републичког геодетског завода, или краће Катастар.
Име пројектанта палате у необарокном стилу које доминира простором у којем се налази није сачувано.
Спратна зграда Катастра постављена је крилом ка Јеврејској улици, а дужим ка улици Васе Пелагића. На главној фасади налазе се два ризалита, смештена при угловима, као и седам оса отвора, док се велики колски улаз налази на почетку крила.
Репрезентативни улаз на угаоном делу зграде, са пет степеника, са дорским стубовима, данас је зазидан. Истовремено, на стубове некадашњег улаза ослања се плитак истурени еркер, изнад кога се налази купола са поцинкованим лимом.
Фасада је украшена седећим фигурама анђела, биљном гриландом и другим орнаментима.
За време Другог светског рата, током савезничког бомбардовања августа и септембра 1944. године, зграда је претрпела оштећења, која су касније санирана.
Znate li koja palata u Novom Sadu nosi nadimak „Svojina“ i kako ga je dobila? (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Зграда Катастра у Новом Саду (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.