Билд: Русија, Турска и Катар раде на новом споразуму о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Avg.2023, 20:11

Билд: Русија, Турска и Катар раде на новом споразуму о житу

 Русија, Турска и Катар раде на постизању новог споразума о житу који би овог викенда могао да буде потписан у Будимпешти, објавио је данас немачки лист Билд, позивајући се на званичну преписку Министарстава спољних послова и амбасада Русије и Турске којој је имао приступ. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Pixabay/ID 41330 У питању су преписке од 21. јула до 8. августа ове године, а у писмима се, између осталог, наводи да је Москва унапред упозорила Анкару да ће се повући из претходног споразума о житу.
У оквиру новог договора предлаже се слање руског жита сиромашним земљама, углавном афричким. Турска би била организатор, а Катар спонзор снабдевања.
Истовремено, турски министар спољних послова Хакан Фидан тражи од Русије да продужи претходни споразум како би се омогућиле и испоруке из Украјине.
Званична Анкара предлаже и да се делује под окриљем Уједињених нација.
Према писању Билда, нови споразум би могао да буде постигнут у Будимпешти где је већ долетео шеф руске републике Татарстан Рустам Миниханов, а тамо ће стићи и турски председник Реџеп Тајип Ердоган.
 
Bajden otvorio samit SAD, Južne Koreje i Japana u Merilendu

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Билд: Русија, Турска и Катар раде на новом споразуму о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.