Бајден отворио самит САД, Јужне Кореје и Јапана у Мериленду

Izvor: GradskeInfo.rs, 18.Avg.2023, 19:41

Бајден отворио самит САД, Јужне Кореје и Јапана у Мериленду

Амерички председник Џозеф Бајден отворио је данас трилатерални самит између САД, Јапана и Северне Кореје, преноси Ројтерс уз оцену да би на том самиту земље требало да продубе војне и економске везе у време кинеског успона и нуклеарних претњи из Северне Кореје. Фото: Танјуг/АР/Susan >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Walsh “Јачање веза између наших демократија је за мене дуго био приоритет. Наше земље су снажније и свет је безбеднији док год смо заједно“, рекао је Бајден, након што је пожелео добродошлицу делегацијама у председничкој резиденцији у Кемп Дејвиду у Мериленду, и похвалио “политичку храброст“ самита.
Председник Јужне Кореје Јун Сук Јул цитирао је председника САД Френклина Д. Рузвелта који је рекао да слобода није дата већ нешто за шта се треба борити. “Наше три земље треба да буду чврсто уједињене како наша слобода не би била угрожена или оштећена“, рекао је он, а јапански премијер Фумио Киђда је рекао да земље “од данас стварају нову историју“.
Очекује се да ће самит дати низ заједничких изјава, укључујући обавезе успостављања дежурне линије за кризне ситуације, заједничког рада на новим технологијама и састајања једном годишње, наводи британска агенција. Амерички саветник за националну безбедност Џејк Саливан рекао је да ће састанак најавити „значајне кораке“ за унапређење трилатералне безбедносне сарадње, укључујући и обавезу да се међусобно консултују у временима кризе.
Саливан је рекао да ће ти кораци укључивати вишегодишњи план војних вежби, дубљу координацију и интеграцију у одбрани од балистичких ракета и побољшану размену информација, кризну комуникацију и координацију политике “која иде уз реаговање на непредвиђене ситуације у Индо-Пацифику“.
Додао је да ће тројица лидера такође представити нове иницијативе за економску и енергетску безбедност, укључујући механизам раног упозорења о прекидима у ланцу снабдевања.
 
Sud na Menhetnu odbio Trampovu žalbu da ne odbaci tužbu Kerolove

Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Бајден отворио самит САД, Јужне Кореје и Јапана у Мериленду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.