Трик помоћу којег можете установити да ли су јаја заиста свежа

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Avg.2023, 15:00

Трик помоћу којег можете установити да ли су јаја заиста свежа

Да ли сте знали да постоји трик помоћу којег можете установити да ли су јаја заиста свежа, само ако пажљиво погледате жуманце? Фото: Pixabay/ stevepb Ова популарна техника, наглашавамо, свакако није прецизна и поуздана научна метода, али вам ипак може помоћи када треба да процените >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да ли да користите јаја или не.
Свежина јаја се може утврдити на различите начине, а најсигурнија и најпрецизнија је очигледно провера рока трајања одштампаног на паковању. Али да се вратимо на „трик“ са жуманцетом, он се у основи заснива на чињеници да свеже јаје има тенденцију да задржи жуманце компактним и центрираним унутар беланчевине, пошто је његова љуска и даље чврста.
Ако јаје није свеже, жуманце је генерално равније и шире, а бело може бити течно и мање конзистентно.
Међутим, да би се добила прецизнија потврда свежине јајета, може се извршити „водени тест” који се састоји у стављању јајета у посуду са водом.
Ако јаје потоне и остане хоризонтално, свеже је, ако потоне, али је постављено вертикално, мање је свеже, али је ипак јестиво. Ако плута, вероватно је устајао и није безбедно за јело.
Koliko jaja je previše jaja?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Трик помоћу којег можете установити да ли су јаја заиста свежа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.