Економски стручњаци забринути због ситуације у Европи

Izvor: GradskeInfo.rs, 17.Avg.2023, 12:27

Економски стручњаци забринути због ситуације у Европи

Економски стручњаци из Европе изражавају забринутост због ситуације у својим земљама, а посебно у јужној Европи, закључак је редовног тромесечног истраживања швајцарског Института за економску политику и Института за економска истраживања ИФО из Минхена. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Probst Анкета економских експерата (ЕЕС) је показала да су стручњаци у Европи оценили економску политику у својој земљи просечном оценом -6, на скали од -100 до 100.
У јужној Европи влада још већи песимизам, пошто су локални економски аналитичари оценили ситуацију у својој држави просечном оценом -12, рекао је истраживач ИФО Никлас Потрафке.
Експерти у Италији, Шпанији и Поругалији су забринути због коришћења средстава из бриселског фонда НеxтГенератионЕУ. „Неки стручњаци сматрају да се новац улаже у погрешне пројекте“, каже Потрафке.
Расположење аналитичара у јужној Европи пада већ четврти пут заредом у односу на претходни квартал, а једини изузетак је Грчка, где је поновни избор Киријакоса Мицотакис за премијера имала позитиван ефекат на оцену економских стручњака. Експерти у источној Европи оцењују ситуацију у својој земљи у просеку са -11 поена, у западној Европи са -4 поена, а у северној Европи са 2 поена.
На глобалном нивоу највећи оптимизам влада у југоисточној Азији и западној Африци, а песимизам је највише наглашен у средњој Азији. У истраживању, које је спроведено у јуну и јулу, учествовало је укупно 1.405 економских стручњака из 133 државе.
Turinski: U Srbiji najtraženiji trgovci i IT stručnjaci, nedostaju zanatlije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Економски стручњаци забринути због ситуације у Европи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.