Колико јаја је превише јаја?

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Avg.2023, 18:01

Колико јаја је превише јаја?

Јаја су једна од намирница чије се здравствене користи често доводе у питање. Током година, често су мењали своју репутацију, од примера савршене целовите хране до застрашујућег узрока срчаних болести. Фото: Pixabay/Alexandra_Koch И иако се чини да наука тренутно потврђује да су јаја >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << заправо здрава, прекомерна конзумација и даље носи неке ризике.
Дакле, које неприкладне нуспојаве можете искусити од превише јаја у вашој исхрани, и колико је јаја ипак превише? Откривамо детаље шта може да се деси ако претерате са кајганом, пошираним јајима и фритама.
Јаја су минимално обрађена, нискокалорична храна која садржи 6 грама протеина по комаду, изненађујуће велику количину мононезасићених масти, холина који подстиче мозак и лутеина и зеаксантина, два антиоксиданса за које се зна да подржавају здравље очију.
Са свим тим хранљивим састојцима (плус нула шећера и природно мало натријума), било би заиста тешко оправдати да их назовемо нездравом храном. Неке студије чак показују да је већа вероватноћа да ће људи који једу јаја имати здравију исхрану, са различитим важним хранљивим састојцима попут влакана, витамина и минерала.
Укратко, јаја нису нездрава и заправо је супротно! Међутим, прекомерна потрошња може представљати ризик за неке људе, посебно оне са одређеним здравственим стањима. Конкретно, људи са ризиком од кардиоваскуларних болести или дијабетеса можда ће морати да ограниче потрошњу јаја.
Једна порција јаја је једно јаје или два беланца. То је оно што стручњаци предлажу. Међутим, тешко да можете направити задовољавајући омлет од само једног јајета. Ако волите повремено веће порције јаја, можда би било боље да обратите пажњу на укупну недељну потрошњу, уместо да се ограничавате на једно јаје дневно.
Већина здравих људи може да поједе до седам јаја недељно без утицаја на здравље срца. Једна студија из 2018. показала је да конзумирање до 12 јаја недељно током три месеца није утицало на кардиоваскуларне факторе ризика код људи са предијабетесом и дијабетесом типа 2.
Међутим, вреди напоменути да су учесници студије пратили дијету дизајнирану за губитак тежине.
Различити фактори могу утицати на то колико је јаја превише за сваког појединца.
Ако имате срчано обољење или дијабетес, разговарајте са својим лекаром да одредите своју најбољу личну границу.


Glog – najpoznatija lekovita biljka na našim prostorima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико јаја је превише јаја? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.