“Циклонизација” данас креће са третманима против тиграстих комараца

Izvor: GradskeInfo.rs, 16.Avg.2023, 07:41

“Циклонизација” данас креће са третманима против тиграстих комараца

Третман против одраслих форми инвазивних врста комараца на територији Града Новог Сада биће изведен данас, у среду, 16. августа. Третман ће бити изведен у вечерњим часовима УЛВ генераторима са возила. Фото: Pixabay/ekamelev Повећана бројност популације азијског тиграстог комараца, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << последица је честих падавина које су активирале мироизворишта ове врсте комараца у приватним и пословним двориштима у урабном делу града.
Данашњи третман обухватиће Салајку, Роткварију, Авијацију, Ново Насеље, Сремску Каменицу, Банатић, Лимане, Телеп и Адице. Иначе, сртучњаци “Циклонизације” детектовали су први пут 2018. године азијског тиграстог комараца који је највероватније стигао у старим гумама.
Прве јединке детектоване су у широј околини железничке станице и од тада се шире по урбаном делу града. Тиграсти комарац је инвазивна врста, пореклом из Југоисточне Азије, која се последњих десетак година шири по Европи.
До ширења долази због повећеног и убрзаног промета роба у свету, али вероватно и због измењених климатских услова последњих година. Нешто је ситнији од домаћег урбаног и речног комарца, али је агресивнији јер гризе током целог дана.
Такође за његову продукцију довољне су и минималне количине воде.
„Циклонизација“ за следећу недељу припрема и третмане против речних комараца на Дунаву. Иако је борба против руралних или речних комараца који нам долазе са Дунава и из његових ритова обично резервисана за први део сезоне од априла до јула, због измењених климатских околности ове године битка противречних комараца водиће се и у другој половини августа и септембру.
Због невремена и велике количине падавина у Словенији, Хрватској и околним земљама,водостај Дунава у Новом Саду прешао је ниво од 400 центиметара.
То је управно ниво који највише одговара комарцима јер залази у све рукавце и ритове, активира њихова велика изворишта и држи их топлим и плитким.
Зато ће наредне недеље стартоватипрво ларвицидни, а потом и третманима против одраслих комараца са воде, земље и из ваздуха.
Planirana isključenja struje za sredu, 16. avgust

Преузмите андроид апликацију.
Чланак “Циклонизација” данас креће са третманима против тиграстих комараца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.