Прави гроф Дракула плакао крваве сузе: Стручњаци откривају како је Влад Цепеш патио од овог ретког стања

Izvor: GradskeInfo.rs, 15.Avg.2023, 12:34

Прави гроф Дракула плакао крваве сузе: Стручњаци откривају како је Влад Цепеш патио од овог ретког стања

Иако је познати вампир измишљен, широко се верује да је заснован на правом румунском принцу познатом као Владу Цепешу из 15. века. Фото: Wikipedia/Илустрација Стручњаци са Универзитета у Катанији кажу да је Влад патио од ретког стања због којег је плакао крваве сузе.
Професор Винћензо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Кунсоло, који је водио студију, рекао је:
-Вероватно је патио, барем у последњим годинама свог живота, од патолошког стања званог хемолакрија, односно могао је да пролива сузе помешане са крвљу.
Више од 500 година након његове смрти, научници су узели ‘историјске биомолекуле’ из порука које је написао злогласни војсковођа.
Тим је извукао крв, зној, отиске прстију и пљувачку из писма у мају ове године, тачно 125 година од објављивања Стокерове “Дракуле”, инспирисано управо овим румунским владаром. На дну је потписао своје застрашујуће име: Влад Дракула.
Анализа протеина у документу указује на то да је Влад можда патио од хемолакрије – ретке болести због које болесници плачу крваве сузе.
Сузе могу имати црвену нијансу или изгледати као да су у потпуности направљене од крви. Иако је визуелни утицај хемолакрије моћан и може бити веома застрашујући, то није увек разлог за забринутост.
То је симптом многих болести и може указивати на тумор у систему који производи сузе. Такође може бити изазван коњунктивитисом или повредама. Било је случајева хемолакрије изазване хормонима код одраслих жена.
Неки истраживачи сугеришу да је то повезано са екстремним стресом или психичким поремећајем.
Вођа студије истакао је и да је Влад “вероватно патио и од упалних процеса респираторног тракта и/или коже”.
-По нашем мишљењу, ово је први пут да је спроведено такво истраживање које је помогло да се у жижу пажње стави здравствени статус Влада Дракуле Набијача- стоји у студији.
Putin: Zapad pokušava da dodatno rasplamsa sukob u Ukrajini

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прави гроф Дракула плакао крваве сузе: Стручњаци откривају како је Влад Цепеш патио од овог ретког стања се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.