Производња органских јагода – прилика за потпуно ослобађање од пестицида

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Avg.2023, 12:55

Производња органских јагода – прилика за потпуно ослобађање од пестицида

За производњу органских јагода потребно је упознати се са технологијом гајена, начином транспорта и складиштења, а пре првог засада обавезно је припремити земљиште додавањем одговарајуће количине хумуса, и елиминисати проблеме са коровом. Фото: Pixabay/csifferd Принципи на којима >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се заснива органска производња јагода омогућавају да се она, у односу на конвенционалну пољопривреду, потпуно ослободи од синтетичких ђубрива и пестицида, и да све супстанце које се користе буду природног порекла, навео је портал Агропрес.
Што се тиче карактеристика климе, јагода се добро прилагођава разним агроеколошким условима, те се оне могу гајити и у сушним и у влажним условима, на разним надморским висинама.
Јагоди највише погодује континентална и суптропска клима, са довољном количином влаге током целог периода њене вегетације, За гајење јагода најбоља су добро пропусна земљишта лаког механичког састава, као што су песковита иловача са малим садржајем глине.
Велика количина падавина није пожељна јер може довести до труљења цветова и плодова. Најбољи развој органске јагоде постиже се на земљишту у коме је влажност 70 до 80 одсто од максималног водног капацитета. За органске засаде под јагодом потребно је обезбедити велику количину стајњака, па је оваква производња јагода веома погодна на фармама са великом сточарском производњом.
У тим ситуацијама се производња јагода мора посматрати као део целе фарме и свако побољшање биолошке разноврсности имаће ефекат у опрашивању и контролу болести и штеточина.
У производњи јагода у затвореном простору потребно је сваки дан отварати тунеле како би се омогућио улазак инсеката опрашивача.
Код тежих сабијених и мање пропустљивих земљишта поред недостатка микроелемената, повећана је и могућност појаве обољевања корена.
Ово се може ублажити избором сорти јагода које су отпорније, као и постављањем уздигнутих редова.
Највећи део кореновог система јагоде налази се на дубини до 20 центиметара површинског слоја земљишта из ког корен црпи влагу и хранљиве материје.
Управо због тога хумусни слој треба да је богат, дубине преко 50 центиметара и веома растресит.
У току године пре садње требало би извршити анализу земљишта и на основу агрохемијске анализе ђубрењем ускладити однос фосфора и калијума у самом земљишту. Са припремом земљишта би требало почети бар годину дана пре садње како би се повећала количина хумуса у земљишту и елиминисали проблеми са коровом.
Треба се водити тиме да је коров лакше сузбити пре садње, него након заснивања засад јагоде.
Сузбијање корова је пожељно почети и две до три године пре садње уз комбиновану сетву покривних усева и што чешћом обрадом земљишта.
Сто се тиче карактеристика климе јагода се добро прилагођава разним агроеколошким условима. Јагоде се могу гајити и у сушним и у влажним условима, на разним надморским висинама.
Јагоди највише погодује континентална и суптропска клима, са довољном количином влаге током целог периода њене вегетације.
Велика количина падавина није пожељна јер може довести до труљења цветова и плодова. Најбољи развој органске јагоде постиже се на земљишту у коме је влажност 70 до 80 одсто од максималног водног капацитета.
Kurs dolara premašio 100 rubalja, prvi put za godinu i po

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Производња органских јагода – прилика за потпуно ослобађање од пестицида се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.