Рецепт дана: Домаћи ајвар

Izvor: GradskeInfo.rs, 14.Avg.2023, 05:00

Рецепт дана: Домаћи ајвар

Септембар је, месец током ког се двориштима и комшилуцима шири мирис печене паприке и дегустира ајвар. Многи га називају српским кавијаром. Спремни дочекајте зиму и направите најукуснији ајвар који ће вам отворити апетит и учинити свако јело укуснијим. Фото: commons.m.wikimedia.org/off-shell  Састојци: 25 >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << килограма свеже црвене паприке 1  кашика соли 1  кашика шећера 1  литар уља 4 кашике сирћета Паприке добро оперите, обришите и ставите их да се пеку. Добро их испеците са свих страна и стављајте их у најлонске кесе да би сте их лакше огулили. Кад сте завшили са печењем, огулите паприке и добро очистите семенке. Ставите их у цедкy да се оцеде преко ноћи.
Наредни дан оцеђене паприке самељите на машини за млевење. Кад сте завршили са млевењем паприка ,науљите мало шерпу и ставите паприке у шерпу за пржење. Шерпу са паприкама ставите на ватру и мешајте, истовремено ставите и уље да вам се добро загреје. Док се уље греје ви мешајте паприке у шерпи на средњој ватри, то траје двадесетак минута. Онда сипајте загрејано уље на паприке и  мешајте без престанка на средњој ватри. Ајвар ће бити  готов 2 до 3 сата од првог кључања. Време пржења ајвара зависи од неколико фактора: количина паприке, јачина ватре, врста паприке и количине воде у њима. Зато је важно да су паприке добро оцеђене.
Пола сата пре крај пржења ставите тегле у рерну на 100 степени. Пре сам крај пржења додајте со, шећер и сирће и врућ ајвар сипајте у вруће тегле. Затворите добро тегле са чистим поклопцима и вратите у рерну на 75 степени још један сат.
Оставите тегле у затвореној рерни док се сасвим не охладе.
Савет: Ако хоћете пикантно љут ајвар на 25 килограма паприка додајте 1 килограм љутих паприка.
Пријатно!
Рецепт дана: Припрема зимнице – туршија.
Преузмите андроид апликацију.
 
Чланак Рецепт дана: Домаћи ајвар се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.