Које су цене нових, а које половних уџбеника? Највише новца потребно за школовање седмака и осмака

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Avg.2023, 16:08

Које су цене нових, а које половних уџбеника? Највише новца потребно за школовање седмака и осмака

Почетком нове школске године родитеље очекују многобројни трошкови, како за куповину уџбеника и прибора, тако и за набавку одеће. НС Уживо је истражио и контактирао Завод за уџбенике, али и приватну фирму која се бави продајом половних уџбеника Фото: Градске инфо Како за НС >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Уживо истичу из Завода за уџбенике, комплет књига до четвртог разреда основне школе кошта око 4-5 хиљада динара, уколико узимате комплет од једног издавача. Ниједна школа не даје ђацима уџбенике од једног издавача, па комплети изађу и скупље око 7-8 хиљада динара. За више разреде комплет књига од истог издавача кошта око 13.000 динара. Најскупље су књиге за 7. разред, комплет кошта око 18.000 хиљада! Разлог- највише уџбеника и предмета.
„Годишњи су још увек у току, па нису забележене гужве. Јачи интезитет куповине очекујемо недељу дана пред почетак школске године. Препорука је да се куповина, уколико су родитељи у могућности обави што пре како би се избегле гужве“, рекла је Добрила Јовичић, виши сарадник за послове маркетинга у Заводу за уџбенике.
Живко Гаврић, власник књижаре у Васе Пелагића 13, истиче за наш портал да комплет половних књига до четвртог разреда, кошта од 3.500 динара до 4.000 динара. За разреде од петог до осмог, књиге по комаду коштају од 600-800 динара. Комплет половних књига за осми разред изађе око 10.000 хиљада динара, за седми разред око 8.000 динара, за шести разред око 6.500 динара до 7.000 динара.
„Уколико је родитељима за пети разред потребно старо издање књига код нас ће га наћи по цени од 5.500 динара. За куповину половних уџбеника за средње школе, потребно је издвојити од 700 динара до 800 динара по комаду. Комплети за изађу око 10.000 динара до 12.000 динара. Како нам из ове специјализоване продавнице кажу, књиге за осмаке најскупље изађу. Још увек нису почеле гужве, али их очекујемо“, рекао је за НС Уживо Гаврић.
Srpska Atina konstantno raste: Ako se ovako nastavi, plate kvalifikovanih zanatlija dostićiće plate IT sektora

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Које су цене нових, а које половних уџбеника? Највише новца потребно за школовање седмака и осмака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.