Само „паметна” бројила читају потрошњу из соларних панела

Izvor: GradskeInfo.rs, 13.Avg.2023, 11:59

Само „паметна” бројила читају потрошњу из соларних панела

Ако желе сами да производе и троше струју домаћинстава морају претходно да замене старе мераче, како би се омогућила уградња соларне фотонапонске електране. Фото: Unsplash/Joan More Прича о увођењу нових, „паметних” брoјила на које грађани Србије чекају дуже од деценије, поново јe активирана >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ових дана.
Од око 3,7 милиона бројила колико их има у нашој земљи, свега је 150.000 „паметних”, што је на нивоу статистичке грешке, а како је најављено очекује се да би у наредних годину дана ова нова, модерна бројила требало да добије око 470.000 домаћинстава.
Разлог зашто се дуже од деценије чека да се овај велики посао заврши је између осталог и чињеница да није могло да се одлучи (ни после тендера) ко ће да добије овај финансијски уносан посао, иако Србија има и своју производњу „паметних” бројила, па је по логици ствари требало упослити домаћу памет.
Ипак, за грађане би ово требало коначно да буде лепа вест јер ће се грешке у очитавању потрошње свести на минимум, што сада није случај, а за „Електропривреду Србије” ово је начин да реши проблем нелегалних прикључака и крађе струје.
За прву фазу замене бројила држава је обезбедила 110 милиона евра, а даљу динамику диктираће прилив новца и технички капацитети. „Битно је да ће ово посебно помоћи свима онима који сами производе електричну енергију у својим домаћинствима преко соларних панела, јер су постојећа бројила код већине старије производње и нису у могућности да мере струју у оба смера – када се преузима из мреже и када се предаје на мрежу. Из тог разлога се, будући да се уградњом соларне фотонапонске електране на крову, отвара могућност предаје електричне енергије у електричну мрежу, мора уградити одговарајуће, двосмерно бројило, које може регистровати како преузету, тако и предату струју“ каже Жељко Марковић, стручњак за енергетику и један од бивших директора у ЕПС-у.
Савремена дигитална бројила, или како их још називамо „паметна”, имају могућност регистровања потрошене (преузете) и произведене (предате) електричне енергије. Стога, нарочито када је реч о домаћинствима мора да се изврши претходна замена бројила, како би се омогућила уградња соларне фотонапонске електране, објашњава Марковић.
SAD i Kina saglasni da odobre duplo veći broj putničkih letova između dve zemlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Само „паметна” бројила читају потрошњу из соларних панела се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.