Izvor: GradskeInfo.rs, 12.Avg.2023, 09:23

Табаковић: Чувајући стабилност по сваку цену, очували смо пословно поверење

Гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић указала је на резултате које је препознала агенција Fitch када је потврдила кредитни рејтинг Србије на нивоу ББ+, што је на корак од инвестиционог рејтинга, уз стабилне изгледе за његово даље повећање. Фото: Танјуг/Милош Миливојевић „Чувајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << стабилност по сваку цену, очували смо пословно поверење и обезбедили услове за високе износе директних инвестиција. Захваљујући томе, забележили смо и раст извоза робе и услуга од 32 одсто прошле године и 14 одсто у првој половини ове године, упркос нижој екстерној тражњи. Дефицит текућег рачуна платног биланса, који је у првој половини ове године износио свега 1,6 одсто бруто домаћег производа, најнижи је до сада и вишеструко је покривен приливом страних директних инвестиција. Све су то резултати које препознаје и рејтинг агенција Fitch„, наглашава гувернер Јоргованка Табаковић.
Како је наведено у саопштењу НБС, као кључне факторе за овакву одлуку Fitch истиче кредибилан оквир укупне економске политике, виши ниво економске активности мерене бруто домаћим производом по глави становника, боље управљање и виши ниво људског развоја у односу на земље са сличним кредитним рејтингом, као и уређене јавне финансије.
Као разлоге за своју одлуку агенција Fitch наглашава и значајно поправљену спољну позицију земље (нижи дефицит текућег рачуна платног биланса), убрзање привредног раста, смањење инфлације, доказану отпорност банкарског сектора, смањење јавног дуга, знатно боље стање у енергетском сектору. Агенција пројектује и да ће девизне резерве, које су на рекордном нивоу, наставити да расту и да ће у наредне две године остати на нивоу који покрива преко пет месеци увоза робе и услуга, што је изнад просека земаља истог рејтинга.
У извештају се наводи и да је врхунац инфлације иза нас и да је реално очекивати њен повратак на једноцифрене нивое до краја године, чему ће допринети и адекватне реакције Народне банке Србије.
Оцењују и да ће се на нивоу целе године значајно поправити спољна позиција земље, као резултат раста извоза и мањег увоза енергената, наведено је у саопштењу НБС.
Када је реч о јавним финансијама, агенција истиче да су резултати у 2023. години бољи од плана услед боље наплате прихода због високе профитабилности привреде и снажног тржишта рада, као и због мањих издатака за енергенте. Агенција истиче да је у другом тромесечју раст бруто домаћег производа убрзан на 1,7 одсто међугодишње, а у другој половини године очекују да привредна активност настави да расте вођена даљим растом извоза, бољом пољопривредном сезоном и наставком позитивних кретања у сектору услуга, посебно у ИКТ сектору.
На нивоу ове године очекују раст од 2,4 одсто и убрзање на 3,4 одсто следеће године.
Рејтинг агенција Fitch очекује да инфлација остане на опадајућој путањи и уђе у циљане оквире следеће године, да девизне резерве наставе да расту и да покривају преко пет месеци увоза робе и услуга, да фискални дефицит у наредне две године буде смањен на око 1,5 одсто, а јавни дуг опште државе на испод 50 одсто бруто домаћег производа (48,1 одсто), као и да екстерна позиција земље остане у одрживим оквирима, уз висок извоз и стране директне инвестиције које ће наставити да у потпуности покривају дефицит текућег рачуна платног биланса.
„Рејтинг агенција оцењује да у Србији водимо добру економску политику, која за резултат има стабилност, снажно тржиште рада и добре основе за одржив раст, што нам је свима циљ“, закључила је гувернер Табаковић.
U julu izostao mesečni rast cena, prvi put od septembra 2020.

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Табаковић: Чувајући стабилност по сваку цену, очували смо пословно поверење се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.