Сваки трећи трактор у Србији купљен уз подршку субвенција

Izvor: GradskeInfo.rs, 10.Avg.2023, 17:50

Сваки трећи трактор у Србији купљен уз подршку субвенција

Сваки трећи трактор у Србији у 2022. и 2023. години набављен је захваљујући субвенцијама у оквиру Пројекта конкурентна пољопривреда Србије и до данас је купљено 858 нових трактора у вредности од скоро три милијарде динара, речено је данас Тањугу у Министарству пољопривреде. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << WikimediaCommons/Lynn Betts Од тог новца 50 одсто чине средства Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде.
До сада су објављена два јавна позива и уговорена је набавка укупно 1.137 трактора, у оквиру тог програма, наводе из министарства.
Сваку трећу пријаву поднела је жена, а најчешће су то били мушкарци млађи од 40 година, са средњошколским образовањем, из подручја са отежаним условима рада.
Реч је о локалним самоуправама треће и четврте категорије развијености, наводе из Министарства пољопривреде.
У оквиру Пројекта конкурентна пољопривреда Србије, које реализују Министарство пољопривреде и Влада Србије у сарадњи са Светском банком, министарство обезбеђује бесповратна средства за наше пољопривреднике у висини од 50 одсто укупног износа инвестиције.
Преосталих 50 одсто средстава корисници имају прилику да финансирају тако што могу да потпишу уговор о кредиту са једном од пословних банака са којима министарство има сарадњу у висини од 40 одсто инвестиције, а остатак од 10 одсто обезбеђују као своје учешће.
ИПАРД 3 јавни позиви за набавку механизације и трактора се очекују у последњем кварталу 2023. године.
У оквиру Мере 1 Инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава пољопривредним произвођачима биће на располагању око 128 милиона евра за подршку улагањима у изградњу и опремање објеката за примарну пољопривредну производњу и набавку опреме и пољопривредне механизације и трактора у наредном периоду.
У периоду спровођења ИПАРД 2 програма за програмски период 2014. до 2020. године, расписана су три јавна позива за набавку нових трактора.
Први јавни позив за набавку новог трактора расписан је јануара 2018. године, којим је одобрено 710 пројеката за набавку новог трактора са 27.254.297 евра бесповратне подршке.
Од тог броја исплаћено је 440 реализованих инвестиција са укупном сумом јавне подршке од 15.769.381 евра, од чега је Србија издвојила 3.942.345 евра.
Da li je bolje kupiti kuću na Adicama ili na Slanoj bari i koje su cene kvadrata?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Сваки трећи трактор у Србији купљен уз подршку субвенција се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.