Ове намирнице често једемо, а оне изазивају упале у организму!

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 18:01

Ове намирнице често једемо, а оне изазивају упале у организму!

Основа доброг здравља, између осталог, су хранљиве материје, витамини и минерали које уносимо здравим доручком. Али, с друге стране, одређене намирнице не испуњавају овај задатак и могу чак довести до упале у телу. Фото: Pixabay/ contatoartpix Хроничне упале су последица бројних болести >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << као што су: дијабетес, срчана обољења, мождани удар, али и лоша исхрана, стрес, недостатак сна или недостатак физичке активности. Када је у питању исхрана, искључивање хране која може допринети упали, посебно из доручка, може смањити ризик. Ако имате сличан здравствени проблем, покушајте да ограничите ових неколико намирница и замените најважнији оброк у дану здравом алтернативом.
Овсена каша са укусом Иако може бити једноставан, лаган и здрав доручак пун здравих влакана, витамина и угљених хидрата, ароматизована овсена каша са додатком шећера може допринети вашој упали и створити контра ефекат. Истраживања су показала да исхрана богата шећером може повећати маркере запаљења у телу, што погоршава саму упалу. Зато је прави избор овсена каша без додатних укуса, која уз додатак воћа и меда може да направи комплетан оброк.
Палачинке и вафле Палачинке и вафле су најчешће мешавина белог брашна и додатог шећера, са врло мало протеина или влакана за балансирање шећера. Осим тога, чар палачинки је у заслађеним и маснијим чоколадним намазима, што ову комбинацију чини рецептом за катастрофу. Палачинке за доручак с времена на време су добре, али честа конзумација није добра за упале.
Мафини Мафини или крофне изгледају као прави избор када на брзину желите нешто слатко за доручак, али ова пецива често садрже велике количине састојака за које се зна да изазивају упалу, посебно ако се конзумирају у великим количинама током дужег временског периода. Мафини су обично пуни шећера, засићених масти и других састојака који проузрокују инфлацију. Иако, у зависности од начина припреме, мафини могу деловати као здрава алтернатива, они су лош избор за особе са упалним тегобама.
Прерађено црвено месо Најбољи пријатељи кајгане, кобасице и сланине нису толико добри за организам, поготово када је упала у средишту. Ове две намирнице су богате једињењима која се називају напредни производи гликације. Ова једињења су повезана са вишим нивоима упале, као и са неким хроничним болестима. Не морате у потпуности да избегавате месо када је доручак у питању, али је препоручљиво да ограничите унос ових намирница.
Бели хлеб Комад тоста са топлим путером изгледа као савршен доручак. Нажалост, бели хлеб се прави од белог брашна, које се брзо вари, па се осећај глади брзо враћа. Бело рафинисано брашно је повезано са повећаним нивоом упале. Постоје добре алтернативе за производе од белог брашна. У ствари, интегралне житарице су повезане са смањењем упале, мањим ризиком од хроничних болести и многим другим здравственим предностима.
Sladoled nikako ne bi trebalo zamrznuti kada se jednom otopi: Može biti rizično po zdravlje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ове намирнице често једемо, а оне изазивају упале у организму! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.