Немачки сектор некретнина у кризи, ера јефтиног новца је готова

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 13:42

Немачки сектор некретнина у кризи, ера јефтиног новца је готова

Немачки сектор некретнина је читаву деценију профитирао од ере јефтиног новца који је подстицао градњу, али сада се суочава са кризом због раста каматних стопа Европске централне банке(ЕЦБ), наводи се у анализи Ројтерса. Фото: Танјуг/AP Photo/Michael Probst Агенција указује на то да је >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << нова градња у Немачкој у првих шест месеци ове године пала за 47 одсто у односу на просек од протекле две године, а број нових грађевинских дозвола је у првих пет месеци пао за 27 одсто.
Највећа немачка агенција за некретнине Воновиа је забележила губитке од више милијарди евра, а број нових радних места за грађевинске раднике стагнира.
Цене станова у Немачкој су у првом кварталу ове године пале за рекордних 6,8 одсто у односу на исти период лане, а септембарски подаци ће показати да ли се ради о дугорочном тренду. Шеф немачке консултантске фирме Булвингеза, Свен Карстенсен, не сумња да ће „садашња криза у сектору некретнина потрајати још неко време“.
Кризу је изазвао пре свега нагли раст каматних стопа ЕЦБ, али и раст трошкова за грађевинске радове, као и слабије интересовање за градњу канцеларијских простора и малопродајних објеката након пандемије. Рат у Украјини је додатно обесхрабрио улагаче у некретнине.
„За инвеститоре са Средњег истока је Немачка сувише близу Украјини и они радије улажу новац у САД и Азију“, изјавио је консултант компаније Ернст и Јанг, Флоријан Швалм.
Циљ Немачке је да изгради 400.000 станова годишње, али за сада је он далеко. Немачки политичари, представници министарстава и индустрије некретнина ће се 25. септембра састати са канцеларом Олафом Шолцом и покушати да заједнички пронађу решења за ову ситуацију.
Nemačka „kočnica“ za cene gasa će koštati 13,1 milijardi evra, ispod očekivanja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Немачки сектор некретнина у кризи, ера јефтиног новца је готова се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.