Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 13:31

Динамо: За сва дешавања у Атини највећу одговорност сносе грчка полиција и АЕК

Фудбалски клуб Динамо из Загреба огласио се данас саопштењем у којем тврди да за инциденте и нереде у Атини уочи првог меча трећег кола квалификација за Лигу шампиона против АЕК-а највећу одговорност сноси грчка полиција и представници клуба из Атине. Фото: Танјуг/AP Photo/Petros >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Giannakouris Европска фудбалска уније (УЕФА) је раније забранила да овим утакмицама присуствују гостујући навијачи.
Утакмица између АЕК-а и Динама је требало да буде одигран синоћ у Атини, али је одложена због нереда навијача. У сукобима грчких и хрватских навијача у ноћи између понедељка и уторка смртно је страдала једна особа, а осам их је повређено. Полиција је ухапсила око 100 изгредника, који ће данас изаћи пред грчког тужиоца.
УЕФА је одредила да први меч хрватског и грчког шампиона буде одигран 15. августа у Загребу, а други дуел је на програму четири дана касније у Атини.
АЕК је синоћ од УЕФА-е затражио хитно и оштро кажњавање Динама, сматрајући хрватски клуб одговорним за напад својих навијача на присталице грчког тима.
„Динамо је више пута јасно, недвосмислено, јавно и жестоко осудио нереде који су за последицу имали смртни исход. Насиљу није место у цивилизованом друштву и увек ћемо да се боримо за истинске вредности, које промовише наш клуб. Искрено желимо да верујемо да сличне погледе дели и наш ривал АЕК“, наводе из загребачког клуба, преноси хрватски Индекс. Динамо тврди да АЕК диже тензије и врши притисак на УЕФА-у.
„Несхватљиво је да АЕК покушава да људску трагедију искористи за сопствену промоцију и резултат што показује изостанак елементарне пристојности, емпатије и пијетета према жртви. Свима је јасно, осим представницима АЕК-а, да је Динамо предузео све што је у његовој моћи да се ова ситуација не деси. За сва дешавања у Грчкој највећу одговорност сносе организатори, односно грчка полиција и АЕК као клуб домаћин“, наводи Динамо.
Шампион Хрватске тврди да је имао комуникацију са представницима УЕФА-е, али не и са људима из АЕК-а. „Представници грчког клуба су од самог почетка опструирали било какав покушај сарадње и тражења најбољег решења. Демонстративно су напустили састанак на дан утакмице, одбили било какву врсту комуникације и таквим понашањем себи доделили улогу истражитеља, тужиоца и судије. Такав поступак сматрамо у најмању руку апсурдним и опасним поигравањем емоцијама у овако деликатном тренутку“, пише у саопштењу Динама.
Загребачки клуб је позвао челнике АЕК-а да смире тензије. „Оштро осуђујемо овакву врсту комуникације наших спортских ривала из Атине поготово док је истрага још у току, пошто из дана у дан сазнајемо нове информације о немилом догађају. Наглашавамо да до овог тренутка још није утврђено да ли је починилац овог страшног злочина хрватски или грчки држављанин. Позивамо представнике АЕК-а да се посвете фудбалу и смиривању тензија, а улогу истражиоца и судије препусте надлежним институцијама“, истиче се у саопштењу Динама.
Динамо је на крају подсетио на кораке које је шампион Хрватске предузео уочи гостовања у Атини са циљем превенције евентуалног насиља. У клубу из Загреба тврде да су послали допис АЕК-у у коме се навели могућност доласка хрватских навијача, али додају да одговор из грчког клуба нису добили.
Još četiri finala za srpske atletičare na Evropskom prvenstvu u Jerusalimu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Динамо: За сва дешавања у Атини највећу одговорност сносе грчка полиција и АЕК се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.