Ротација Марса се убрзава, дани су све краћи

Izvor: GradskeInfo.rs, 09.Avg.2023, 09:55

Ротација Марса се убрзава, дани су све краћи

Марс се окреће брже и дани му се постепено скраћују, открили су научници. Фото: Pixabay/GooKingSword
Црвена планета убрзава своју ротацију за око четири милисекунде годишње, због чега се дани завршавају делић милисекунди раније.

Као што та мерења сугеришу, промене су суптилне, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али научници који су их посматрали нису сигурни шта их узрокује. Потенцијални узроци могу бити лед који се накупља на поларним капама планете или постглацијални талас, када се копнене масе подигну након што их покрије лед, пише Скај њуз.
НАСА каже да такве промене у маси планете могу да доведу до њеног убрзања, слично као да се клизачи окрећу са испруженим рукама, а затим их повлаче назад.
NASA одложила лансирање ракете из програма „Aртемис 1“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ротација Марса се убрзава, дани су све краћи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.