У којој новосадској цркви су крштена деца Милеве и Алебрта Ајнштајна

Izvor: GradskeInfo.rs, 07.Avg.2023, 12:57

У којој новосадској цркви су крштена деца Милеве и Алебрта Ајнштајна

Да ли сте знали да су деца Милеве Марић Ајнштајн и Алберта Ајнштајна крштена по православном обреду у Николајевској цркви у Новом Саду? Фото: Wikimedia Commons Милева је заједно са славним супругом Албертом боравила у Новом Саду у два наврата, 1905. и 1907. године, када су започели свој животни >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пут заједно.
Највероватније су 1905. боравили на салашу Марићевих у Каћу, а већ 1907. године у кући у Кисачкој улици (данас број 20.) коју је подигао Милевин отац.
Током септембра 1913. године, научница Милева Марић Ајнштајн боравила је са децом, Хансом Албертом и Едуардом, у родитељској кући у Новом Саду, и тада је, на наговор оца и брата, крстила децу по православном обреду. Обред је обавио свештеник Теодор Милић, а кумовао је др Лазар Марковић. Фото: Градске инфо Милева Марић Ајнштајн, рођена у Тителу, била је једна од првих српкиња које су се школовала на престижном Универзитету у Швајцарској, где је и упознала свог мужа Алберта Ајнштајна, чувеног физичара.
Била је одличан физичар и математичар и учествовала је у развијању теорије која је награђена Нобеловом наградом за физику 1921. године – објашњење теорије фотоелектричног ефекта.
Фото: Пројекат „Знамените жене у науци и култури“ Управо на месту где је боравила са својим супругом и децом, и где су се деца крстила, стоји кућа Марићевих у Кисачкој која и данас постоји. Након смрти Милеве, део куће припао је Ајнштајновим наследницима, Хансу Алберту и Едуарду Ајнштајну.
Ова кућа представља значајан део историје, не само Милеве Марић Ајнштајн, већ и науке и културе уопште. Фото: Градске инфо Милева Марић Ајнштајн је по много чему посебна. Била је једна од првих жена у Србији које су образоване и храбро корачале напред, рушећи предрасуде и границе.
Њено наслеђе је непроцењиво, а њено име треба да се често изговара и да инспирише нове генерације.
Kako su se Novosađanke nekada oblačile za plažu? Moda kupaćih kostima kroz vekove

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У којој новосадској цркви су крштена деца Милеве и Алебрта Ајнштајна се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.