Новосадске занатлије: Оштрач Стијаковић (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 06.Avg.2023, 17:30

Новосадске занатлије: Оштрач Стијаковић (ВИДЕО)

Када се потегне прича о старим занатима, она је у већини случајева са тужним крајем, јер је најчешће крајни епилог изумирање заната. Ипак, постоје неке ствари које машине не могу да вам подаре, у то ћете се уверити тек када крочите у радионицу породице Стијаковић, која се оштрењем >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << бави више од 40 година.
У подграђу Петроварадинске тврђаве од 2001. године налази се занатско услужна радионица – Оштрач “Стијаковић”, у којој Драган чува од заборава занат, који је учио од свог оца Ненада. Када му је отац отишао у пензију Драган је наследио радионицу, али са њом и муштерије које су годинама поверавали своје ножеве и алате Ненаду.
Драган Стијаковић је пре 20 година „упливао“ овај занат, а за наш портал истиче да и дан данас учи, иако је стекао одређену експертизу.
„Различите су опције у оштрењу алата, ножева маказа… све се ради по посебном принципу, истиче Драган. Иако се посао једног оштрача данас највише састоји од рада са кухињнским и лобвачким ножевима, мачетама, различитим алатима… Ипак, попут кувара који воли да проба егзотична јела, тако се и у  радионици Стијаковић највише обрадују неким антиквитетима. Зато оштрионица „Стијаковић“, може да се сматра и антикварницом, а Драган осим занатлије, може да се сматра и колекционаром.
Заиста човек у овој радионици може видети несвакидашње оштрице из готово сваког дела света, а уколико будете пажљиво слушали мајстора, можете чути и невероватне приче које стоје иза ових примерака.
Вероватно већина вас док читате овај текст се питате – а да ли можемо да наручимо мач код оштрача Стијаковић. Одговор је да, иако вам мајстор то неће препоручити због трошкова које то изискује, а мач ће вам само стојати на зиду. Наравно, предзнање које морате имати пре доласка код оштрача, јесте да оштрач није ковач, да ова два заната се допуњују, али су сасвим различита. Драган, осим што је прошао ону најбитнију „родитељску школу“, има и сертификат за бављење ручном израдом ножева и оштрењем сечива.
Ми вам свакако препоручујемо да посетите радионицу “Стијаковић”, а у нашем прилогу можете видити како изгледа посао једног оштрача из прве руке и сазнати мало више о историји овог старог заната.
Novosadske zanatlije: Časovničar Ačanski (FOTO/VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Новосадске занатлије: Оштрач Стијаковић (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.