Би-би-си: Два месеца контраофанзиве, напредак спорији него што су се надали Украјина и Запад

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Avg.2023, 08:37

Би-би-си: Два месеца контраофанзиве, напредак спорији него што су се надали Украјина и Запад

Рат у Украјини је достигао критичну тачку, а даљи развој догађаја могао би да утиче на будућност земље и на безбедност Европе, оцењује би-би-си. Фото: Танјуг/AP Photo/Efrem Lukatsky У анализи се указује да је Украјина, током 18 месеци инвазије Русије, углавном била у дефанзиви, спречавајући >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << руске снаге да заузму више територије, али да је летос, користећи војну опрему коју јој је испоручио Запад, кренула у офаниву, покушавајући да протера руске снаге са територија које су заузеле на истоку и југу земље. Један поглед на мапу источне и јужне Украјине показује да се за два месеца од почетка контраофанзиве није много тога променило, наводи би-би-си и додаје да Русија и даље заузима скоро петину Украјине, укључујући градове Доњецк, на истоку, и Маријупољ, који је заузела након вишемесечне опсаде, и да су њене снаге добро утврђене.
Заправо, није се много тога променило од новембра 2022. године, када је Украјина остварила свој последњи значајан успех, заузевши јужни град Херсон и велика подручја на североистоку.
Али, било је и добрих вести за Украјину, указује се у анализи и наводи да су украјинске трупе недавно заузеле село Старомајорскоје у региону Доњецка, да је Кијев повратио поједине мале области око Бахмута, на истоку, које је раније летос изгубио и да је остварио мање успехе у региону Запорожја, на југу, који се сматра кључним за успех контраофанзиве.
Наиме, украјински продор кроз део територије под контролом Русије до Азовског мора пореметио би руске руте снабдевања и одсекао њихове снаге на Криму, указује се у анализи. Наводи се да су за два месеца украјинске трупе напредовале највише око 16 километара у две области дуж дела фронта од 160 километара.
Напретка има, али је он спорији него што су се надали Украјина и њени западни савезници, оцењује би-би-си.
У анализи се указује да су украјинске снаге напале на три дела фронта, користећи опрему коју им је испоручио Запад, и истражујући слабе тачке дуж целе линије фронта дугог 1.125 километара, али да су Руси предвидели те намере и месецима градили највећа утврђења у новијој историји.
Три реда ровова, бункери, бетонске пирамидалне замке за тенкове (такозвани „змајеви зуби“) и хиљаде нагазних мина представљају огромну препреку за напредовање украјинских снага.
Марина Мирон, стручњак за одбрану на Краљевском колеџу у Лондону, каже да је Украјина морала да смањи своје амбиције на југу, укључујући тежње да поврати Крим. „Мислим да се то неће десити у скорије време“, каже она.
Оцењује да је највише чему Украјина може да се нада – потенцијално поновно заузимање Токмака, који се налази на кључној рути на југоистоку земље, области која је логистичко чвориште за руске снаге. У анализи се наводи да је Украјина у јуну послала колону оклопних возила према Токмаку, али да се на видео снимцима објављеним на друштвеним мрежама види како тенкови Леопард и борбена возила Бредли наилазе на минско поље, а затим их напада руска артиљерија.
Чини се да је руска војска исправила поједине грешке које је правила током првих 12 месеци инвазије и показала се изненађујуће иновативном и ефикасном у одбрани, наводи се у тексту и додаје да Русија користи много противтенковских мина и да је почела да користи своје ваздушне снаге, као што су јуришни хеликоптери Ка-52 Алигатор.
Док је Русија постављала одбрану, Украјина је окупљала десетак новоформираних оклопних бригада, од којих су многе обучаване у Европи и снабдевене бољом опремом од руских, наводи би-би-си и указује да Украјина сада има могућност да лансира ракете дубоко иза руских линија, циљајући складишта горива, командне и контролне центре, што би могло да ослаби одбрану Русије. На крају крајева, време није на страни Украјине, оцењује би-би-си и указује да ће кише на јесен неасфалтиране путеве претворити у блато и отежати, ако не и учинити немогућим, даље напредовање украјинских снага и да ће на пролеће почети циклус председничких избора у САД.
Ако Украјина до тада не оствари одлучујући напредак на бојном пољу, далеко је од извесног да ће подршка САД и НАТО-а бити настављена на тако високом нивоу као сада, закључује у анализи би-би-си.
 
Požar u Lipkovu u Severnoj Makedoniji se širi, vatra u Volkovu pod kontrolom

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Би-би-си: Два месеца контраофанзиве, напредак спорији него што су се надали Украјина и Запад се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.