Словенија: На снази црвени метеоаларм, састаје се Савет за националну безбедност

Izvor: GradskeInfo.rs, 05.Avg.2023, 07:58

Словенија: На снази црвени метеоаларм, састаје се Савет за националну безбедност

Словенији је данас због поплава на снази црвени метео аларм за већи део земље, са изузетком Приморске, на западу. Фото: Танјуг/фото СТА Због високог водостаја Саве, током ноћи извршена је евакуација из кампа у Чатешким Топлицама, а Чрна у Корушкој одсечена је од света, јавила >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је Радио-телевизија Словенија. Нивои река у централној и источној Словенији и даље расту после падавина током ноћи.
У општинама Брежице и Кршко ватрогасци су поставили џакове против поплава.
Сава је у Кршком већ у петак увече поплавила помоћни фудбалски терен.
Словеначка војска ће током јутра покушати да се пробије до Чрне у Корушкој, где су људи без воде, струје и сигнала за мобилни телефон.
Током ноћи падала је претежно умерена киша, а падавине су у последњих неколико сати повећане, рекла је за Радио Словенију Вероника Хладник Закотник из Арсе.
Она је рекла да су највеће падавине прошле, али да ће нивои водотокова и даље расти.
Хладник Закотник је истакла да је од средине дана у четвртак па до сада у већем делу Словеније пало између 50 и 100 литара по метру квадратном, а да је у појединим деловима пало и 300 литара.
Савет за националну безбедност састаће се у 11 сати, након чега ће уследити хитна седница владе. „После суботње седнице Владе поднећемо амандман на закон о отклањању последица елементарних непогода“, најавио је премијер Роберт Голоб у петак увече, истичући да ће на тај начин бити олакшана помоћ општинама.
Биће разматрана и могућност отварања радњи у недељу да људи данас не би напуштали своје домове и непотребно се излагали опасности.
Безбедност грађана је на првом месту, рекао је Голоб, наводећи да је то вероватно најгора природна катастрофа која је погодила Словенију у протекле три деценије, пренела је СТА.
Голоб је раније завршио летњи одмор да би се у петак поподне састао са представницима Управе за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама.
Нуклеарна електрана Кршко саопштила је у петак да електрана ради безбедно и стабилно, а да због великог протока и високог нивоа реке Саве, помно прате ситуацију, као и да је особље електране у приправности.
Све надлежне службе раде на отклањању тешких последица невремена које је однело три живота.
Према потврђеним информацијама из полицијске управе, на подручју Камника вода је однела једну жену, а два холандска планинара настрадала су од грома у планинама у пределу Крања.
Служба ЕУ за управљање ванредним ситуацијама Коперникус активирана је на захтев словеначких власти ради помоћи у реаговању на текуће велике поплаве и клизишта у земљи, саопштио је јуче европски комесар за управљање кризама Јанез Ленарчич на друштвеној мрежи „X“, раније познат као Твитер.
Сателитски подржано праћење ситуације помоћи ће у случају катастрофе и другим властима у реаговању на тешке бујичне поплаве које су погодиле већи део земље, наводи агенција СТА.
Zelenski: Sastanak u Džedi još jedan korak ka globalnom mirovnom samitu

 
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Словенија: На снази црвени метеоаларм, састаје се Савет за националну безбедност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.