Видовданско насеље – насеље познато по Видовдану и највећој новосадској пијаци (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 12:43

Видовданско насеље – насеље познато по Видовдану и највећој новосадској пијаци (ВИДЕО)

Видовданско насеље је градска четврт која почела са насељавањем тек након Првог светског рата. Данас ово „насеље“ има све што је неопходно за живот, почевши од школе па до Дома здравља.
Видовданско насеље – >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << некада само пусто земљиште Видовданско насеље пре Првог светског рата било је само земљиште, без данашње познате стамбене структуре. Углавном земљиште које су користили становници околних крајева, Подбаре и Салајке. Како је након Првог светског рата почело интезивно насељавање српског становништва, бораца и војника, тако се до тада ненасељена „околина“ Новог Сада почела урбанизовати.
Фото: Градске инфо Видовданско насеље је баш као и други околни делови Новог Сада постало насељено место, а данас могло би се рећи све урбаније место.
Назив Видовданско насеље потекао је од празника Видовдан, а за његове становнике празновање Видовдана и кнеза Лазара, има посебно значење.
Видовданско насеље данас Фото: Градске инфо Данас Видовданско насеље, сто година након његовог настанка, броји преко 6000 становника. На његовој територији налази се један државни вртић. Вртић „Видовдански звончић“ има 6 васпитних група и прима довољан број деце. Основна школа „Душан Радовић“, која се налази на адреси Темеринска 133 представља огранак основне школе Слане баре.
Фото: Градске инфо Основна школа „Душан Радовић“ није једина у овом кварту. Наиме, Школа за основно и средње образовање „Милан Петровић“ на Видовданском насељу има свој продужени боравак, односно додатне просторије намењене свима којима је то неопходно.
Поред вртића и школа, Видовданско насеље однедавно може да похвали и Домом здравља.  Дом здравља на Видовданском насељу отворен је прошле године, а на плацу од скоро 3000 квадрата и преко 1000 квадрата простора  смештени су нови простори за лечења са најновијом медицинском опремом, где ће негу потражити и становници из околних крајева.
Фото: Градске инфо Поред образованих и медицинских установа, Видовданско насеље ипак се највише познаје по највећој пијаци у граду, Најлон пијаци. Овде ће сви становници пронаћи шта год им треба, начичкано на најлоне старих и искусних продаваца. Ова пијаца настала је пре нешто више од 60 година и кроз деценије је само повећавала број трговаца, али и посетилаца.
Фото: Градске инфо Поред Најлон пијаце, ово насеље има своју месну заједницу, као и пошту која има однедавно и своје пакетомате, али и просторије за испоруку пакета.
У овом делу града налази се и полигон за обуку вожње, али и чувена штампарија „Школска књига“ у којој је запослено 15 особа са инвалидитетом.
Поред великог броја продацница и предузећа, овај крај краси и обала канала Дунав-Тиса-Дунав, који представља јужну границу овог насеља и који је посебно популаран током врелих летњих дана.
Фото: Градске инфо Adice – od periferije grada do zanimljive gradske četvrti (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Видовданско насеље – насеље познато по Видовдану и највећој новосадској пијаци (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.