Словенија: Велике бујичне полаве погодиле север земље, на снази црвени аларм

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 10:05

Словенија: Велике бујичне полаве погодиле север земље, на снази црвени аларм

Велике бујичне поплаве погодиле су данас север Словеније, а државна метеоролошка служба издала је црвено упозорење за тај део земље. Фото: Танјуг/фото СТА На Крвавецу је за пола сата пало 30 литара кише по метру квадратном, јавила је Радио-телевизија Словеније.
Највише кише >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пало је у подножју Јулијских Алпа и на подручју према Горењској и Корушкој.
У тим крајевима је већ током ноћи пало између 100 и 200 литара кише по квадратном метру, што је равно месечној количини падавина, изјавио је метеоролог Бране Грегорчич за Радио Словенију.
Он је додао да, међутим, на мору и у Белој Крајини није пала ни кап кише.
„Данас смо пооштрили упозорење за северни део на црвено, обилнијих пљускова биће током данашњег дана, а такође и током ноћи. Тежиште падавина ће се пренети са запада на исток, где понегде још није ни падала киша“, рекао је Грегорчич.
Највише проблема било је у области Корушке и Горењске, где у појединим деловима већ има поплава и одрона.
У петак и суботу очекује се изливање река и на истоку земље.
Како је саопштено из саобраћајно-информационог центра, због последица невремена затворени су поједини путеви.
Грегорчич је рекао да ће падавине почети да слабе тек у суботу, а да ће престати у недељу увече.
Он је истакао да ће у недељу проћи још један брзи кишни фронт, али да тада не би требало да буде већих проблема.
„Али имамо добре вести, у наредној недељи време ће се стабилизовати, у понедељак ће бити пљускова у унутрашњости, а од уторка ће бити сунчано, а у другој половини поново летње вруће, близу 30 степени целзијусових“, истакао је Грегорчич.
Проблеме стварају и бројна клизишта, а током ноћи највише проблема било је у областима Корушке и Горењске.
Реке Градашчица и Пољанска Сора су већ поплавиле обале, а током дана се очекује значајан поплавни талас Савиње, Камнишке Бистрице и Градашчице.
Шеф регионалног информативног центра Горењске Матеј Кодрич рекао је да је покренуто 15 клизишта, да су многи путеви непроходни, као и да су поплављени подруми стамбених и индустријских објеката.
На северу Приморске, поплављене су куће, а покренула су се и многа клизишта.
Долина Каномља је одсечена јер су сви путеви који воде до тамо непроходни, јавио је словеначки радио.
Регионални командант цивилне заштите Само Космач рекао је за Радио Словенија да су лавине затрпале неке путеве који су непроходни, што отежава рад спасиоцима.
Најгоре је у горњем делу Башке грапе, где су клизишта затворила магистралне путеве.
У Горњој Савињској долини ситуација је катастрофална, а највише проблема праве бујичне кише које односе мостове, али и куће, јавио је дописник Радија Словенија из Цеља.
Становнике широм Корушке пробудиле су јутрос сирене за узбуну.
Проток Драве на граници са Аустријом последњих сати нагло је растао, а проток Меже пред ушћем у Дравоград је око 350 метара кубних у секунди.
Đukanović: Potpisivanje Temeljnog ugovora najveća izdaja Crne Gore od 1918. godine

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Словенија: Велике бујичне полаве погодиле север земље, на снази црвени аларм се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.