Град Беч прави дигиталну мапу мириса

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Avg.2023, 09:31

Град Беч прави дигиталну мапу мириса

Од свих чула, чуло мириса је најсензитивније. Мириси могу изазвати снажна осећања – симпатија и благостање, али и одбојност често су повезани са мирисима. Фото: Wikimediacommons/Berkcent Неке људе једноставно „не миришемо“, слично је и са пределима. Мириси се такође сматрају ултимативним >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << окидачима за сећања.
Под мотом „Трагом мириса Беча“ градска управа аустријске престонице позвала је грађане да дају свој допринос као „истраживачи мириса“. Пројекат има за циљ да подстакне да се већа пажња посвети субјективним утисцима у свакодневном животу и да се створи свест о томе како мириси обликују наш однос према околини. Такође пројекат полази од претпоставке да смо сви стручњаци за наше непосредно окружење. То „локално знање“ је вредно, али често остаје неискоришћено. У оквиру овог пројекта жели се пренети колико су перцепције чула вредне за урбанистичко планирање и географију околине, као и за истраживање социјалне и културне историје града.
Због тога се у оквиру овог пројекта поставља питање: Како Бечлије доживљавају своје насеље? На шта им мирише? Како је мирисало раније? Шта им смрди? И зашто? Где се осећају добро и на шта их подсећа мирис? Шта нам таква искуства са мирисима говоре о животу у том насељу? Дакле, мање је важно КАКО Беч тачно мирише, колико се ради о везама између осећања, искустава и прича повезаних са мирисима којих се сећамо или откривамо.
Заинтересовани могу да учествују на два начина: • Уношењем података у дигиталну мапу мириса Беча (до октобра 2023)
• Учешћем у радионицама „Smell-Workshops“ за младе и старије особе у општинама Херналс (јул 2023) и Флоридсдорф (септембар 2023).
Сви који имају везе с Бечом позвани су да учествују путем Бечке карте мириса (Wiener Geruchs Karte): • Откријте мирисе свог насеља! На дигиталној мапи мириса Беча могу се унети лични доживљаји и приче о мирисима. Мапа је отворена за унос података до средине октобра 2023.
Радионице о мирисима су посебно намењене младима и старијима:
• Група младих (14-18 година) и старијих особа (60+) из општина Херналс и Флоридсдорф је посебно позвана да истражи своје окружење. Учесници ће добити обуку као „детективи мириса“ на терену (Smell-Walks) и вежбе писања (Sniff’n Write), а биће укључени и у крајњу анализу података (Smell-Talk). Као локални експерти истраживаће, докумантовати и дискутовати о свету мириса и историји мириса свог насеља.
Пројектом руководи културолошкиња Штефани Вајсман. Она истражује историју чула и емоција на Универзитету у Бечу, са посебним фокусом на источној Европи. Овај пројекат се спроводи у оквиру програма подршке „Знање многих“, којим Град Беч подржава истраживачке пројекте градских општина.
Бечку карту мириса можете погледати и употпунити на линку.
U Beču pas locira oštećene strujne kablove

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Град Беч прави дигиталну мапу мириса се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.