Како смањити унос калорија и колико је калорија потребно да унесемо током дана да бисмо смршали?

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 14:01

Како смањити унос калорија и колико је калорија потребно да унесемо током дана да бисмо смршали?

Опште правило је да ако желите да смршате, треба да једете 500 калорија мање дневно да бисте изгубили око пола килограма недељно, међутим, овај број може да варира у зависности од личних карактеристика. Фото: Pixabay/RitaE Калорија је јединица енергије добијена из хране и пића које конзумирамо >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и која нам омогућава да обављамо свакодневне задатке, као што су физичка активност, варење, размишљање, дисање и одржавање функције органа. Све врсте макронутријената (протеини, угљени хидрати и масти) су извори калорија.
Једина разлика између њих је број калорија које садрже. Протеини и угљени хидрати носе четири калорије по граму, док масти дају девет калорија по граму. Разумевање ваших процењених потреба за калоријама игра важну улогу у помагању да изгубите и одржите тежину. Број калорија које треба да уносите на дневној бази зависи од бројних фактора, укључујући вашу висину, тренутну тежину, нивое активности, године и здравље. Опште правило ако желите да смршате је да једете 500 калорија мање дневно да бисте изгубили око пола фунте недељно. Губитак тежине је спор, одржив начин да вам помогне да изгубите масноћу уз очување мишићне масе.
Број калорија које треба да унесете за здрав губитак тежине зависи од ваших личних карактеристика. Мушкарци – Онима који су умерено активни између 26 и 45 година обично је потребно око 2.600 калорија дневно да би одржали своју тежину.
Конзумирање приближно 2.100 калорија дневно може вам помоћи да изгубите пола фунте недељно. Активном мушкарцу који хода више од четири километра дневно може бити потребно између 2.800 и 3.000 калорија дневно да би одржао тежину. Унос између 2.300 и 2.500 калорија дневно може им помоћи да изгубе пола фунте недељно.
Млађим мушкарцима, унос између 2.300 и 2.500 калорија дневно може помоћи да изгубе тежину, а старијима од 45 година препоручује се 1.700 до 1.900 калорија дневно за мршављење.
Жене – Умерено активне жене између 26 и 50 година треба да уносе око 2.000 калорија сваког дана да би одржале своју тежину. Да бисте изгубили килограм тежине недељно, требало би да уносите око 1.500 калорија дневно. Активне жене треба да уносе најмање 2.200 калорија да би одржале своју тежину, а да би смршале требало би да уносе око 1.700 калорија дневно.
Жене у раним двадесетим треба да смање унос на приближно 1.700 калорија дневно, а жене старије од 50 година можда ће морати да смање унос калорија на приближно 1.300 калорија дневно. Међутим, ове процене искључују дојиље и труднице, које имају знатно веће потребе за калоријама.
Како смањити унос калорија? Иако може звучати једноставно трошити више енергије него што трошите, примена тога у свакодневном начину живота може бити изазовна. Не препоручује се да само смањите калорије без узимања у обзир нутритивног садржаја хране коју конзумирате. Једење прерађене хране уместо целе хране није одржив или здрав начин да се изгуби тежина и може довести до глади и преједања јер су мање заситне и хранљиве. Једење више поврћа, смањење употребе зачина, хидратација, вежбање, повећан унос протеина, као и кување код куће неки су од начина који ће вам помоћи да смањите унос калорија и смршате.
Koliko kalorija možete sagoreti hodanjem? Ako ste odlučili da izgubite kilograme na ovaj način, pogledajte tabele i saznajte koliko bi trebalo da šetate

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како смањити унос калорија и колико је калорија потребно да унесемо током дана да бисмо смршали? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.