Политико: Борба Фон дер Лајенове и Вебера за душу европских конзервативаца

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 13:31

Политико: Борба Фон дер Лајенове и Вебера за душу европских конзервативаца

Почетком јула у седишту Европске народне партије (ЕПП) у Бриселу, на интерном састанку, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и лидер ЕПП Манфред Вебер препирали су се око будућности еколошке политике Европске уније. Фото: Танјуг/AP Photo/Mary Altaffer „Док је опрезна Фон >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дер Лајен управљала Комисијом као технократа, агресивни Вебер сада настоји да повуче конзервативну породицу даље удесно и покупи гласове оних који су фрустрирани миграцијом и новим зеленим законима“, пише Политико.
У јавним изјавама, тимови Фон дер Лајенове и Вебера инсистирају на томе да се добро слажу, међутим лист наводи да су њихови односи веома затегнути уочи избора који ће бити одржани 2024. године.
Вебер, који предводи групу од 176 посланика ЕПП-а у Европском парламенту, није познато име изван Брисела, али Фон дер Лајен не може да приушти да га игнорише уколико се буде кандидовала за нови мандат на челу Европске комисије, јер јој је неопходна подршка ЕПП.
Политико пише да је ово више од сукоба две личности. „Два Немца се боре за душу некада свемоћних конзервативаца Европе. Док је Вебер покушавао да политику ЕУ повуче удесно, Фон дер Лајен се приближила центру“, наводи лист.
Победник на изборима вероватно ће обликовати идеолошки правац Европе у годинама које долазе.
„То је битка између Манфреда Вебера и Урсуле фон дер Лајен. Он жели да је понизи и да заустави претерану заштиту животне средине у Комисији. Вебер жели да победи по сваку цену“, рекао је неименовани посланик ЕПП.
Rusija dodala Norvešku na listu neprijateljskih zemalja

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Политико: Борба Фон дер Лајенове и Вебера за душу европских конзервативаца се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.