Лепа, корисна и невероватно мирисна: њено величанство лаванда у летњој башти

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 11:17

Лепа, корисна и невероватно мирисна: њено величанство лаванда у летњој башти

Садња лаванде је одличан начин да својој башти или поплочаном дворишту додате боју средином лета. Фото: Pexels/Palo Cech Лако је заљубити се у лаванду – биљку која поседује атрактивно лишће, лепо цвеће и прелеп мирис. Лаванда је биљка која је отпорна на сушу и савршена је за разне баште >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и стилове, од медитеранских до енглеских вртова. Ова биљка нас увек асоцира на лето због свог свежег мириса, али и медитеранског станишта. Лаванда је једна од најмириснијих, најпознатијих, али и најлековитијих биљака које се налазе у нашим вртовима.
Благодети лаванде познавали су Грци и Римљани који су је користили за освежење, дезинфекцију и лечење, а у исте сврхе користи се и данас. Лаванда је идеална биљка за вртларе-почетнике пошто није претерано захтевна и лако се одржава. Пошто се може садити у посуде, савршена је и за градски екстеријер у којем нам често мањка простора.
Важно је да ако садите лаванду у посуду, она буде што већа како би корен имао места. Лаванду у врту није потребно заливати, осим код пресађивања, док се лаванда у саксији попут сваке друге биљке залива. Ову мирисну лепотицу је боље садити у саксијама од теракоте или керамике како би се створила боља изолација и бољи услови за раст биљке Лаванда добро успева у већини климатских услова. Биљка је отпорна на сушу и формираће велики део цветних биљака. Плаво цвеће не само да је лепо, већ и мирише фантастично. Можете сакупити цветове током лета и орезати биљку у јесен.
Лаванда из ваше баште може се сушити и користити за прављење предмета као што су домаћи сапун од лаванде, соли за купање, потпури, кесице и производи за чишћење. Као и друге биљке из породице менте, и лаванда ће одбити бубе, комарце, буве, мољце и крпеље. Уз то, познато је да диван мирис лаванде смањује анксиозност и смирује ум.
Сматра се да умирујући мирис биљке лаванде пружа олакшање од стреса, депресије и мигрене. Такође се сматра антиинфламаторним и има антисептичка својства. Једном засађена лаванда красиће ваш врт годинама. Ова дивно мирисна биљка цвета два пута годишње. Саветујемо да је подшишате након сваког цветања, јер ће тада цветати још боље.
Осим што се лако узгаја, лаванда је и лепа! То је дивна биљка која ће изгледати савршено у вашој башти или предњем делу дворишта. Одлична је као биљка за обруб стаза или шеталишта, и развеселиће сваки отворени простор у којем је посађена.
Biljka koja apsorbuje toplotu i toksine iz vazduha! Morate je imati

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лепа, корисна и невероватно мирисна: њено величанство лаванда у летњој башти се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.