Појачава се заштита деце од небезбедних играчака

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 08:54

Појачава се заштита деце од небезбедних играчака

Европска комисија је прошле недеље предложила Уредбу о безбедности играчака којом се ревидирају постојећа правила за заштиту деце од потенцијалних ризика у играчкама, посебно од штетних хемикалија. Фото: Pixabay/FeeLoona Нови прописи имају за циљ да се смањи велики број небезбедних >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << играчака које се још увек продају у ЕУ, посебно преко интернета, а услови се изједначавају за производе из Европе и оне увезене са стране. Великих промена ће, како саопштавају из Европске комисије, бити и унутар јединственог тржишта.
„Овим прописима ћемо обезбедити још већу заштиту деце од штетних хемикалија у играчкама“ изјавио је повереник за унутрашње тржиште Тијери Бретон. Он је објаснио да ће се спровођењем прописа, захваљујући дигиталним технологијама, омогућити лакше откривање небезбедних играчака, посебно на границама Европске уније.
Предлог, објашњава, уводи једнаке услове за индустрију производње играчака у ЕУ – посебно за мала и средња предузећа – уклањањем непоштене конкуренције, уз додатно побољшање сигурности најмлађих потрошача.
Тако ће бити пооштрени безбедносни захтеви које играчке морају да испуњавају да би се пласирале на тржиште ЕУ-а, независно од тога да ли су произведене у Европи или су увезене са неког другог тржишта. Када је реч о штетним хемикалијама, предлог не само да задржава тренутну забрану супстанци које су канцерогене, мутагене или токсичне за репродукцију него забрањује употребу других штетних хемикалија у играчкама. Он се односи на хемикалије које су посебно штетне за децу, на пример, забрањује се употреба хемикалија у производњи играчака које утичу на ендокрини систем и систем органа за дисање.
Све играчке ће морати да имају такозвани дигитални пасош који ће садржати све податке о артиклу и да ли је усаглашен са новим прописима.
Увозници ће за све производе који прелазе границе ЕУ морати да имају детаљну документацију која их прати, па чак и за робу која се продаје онлајн. Одговорност спровођења контрола на границама се пребацује на национална тела и њихове инспекторе.
Italijani rekorderi u organskoj proizvodnji

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Појачава се заштита деце од небезбедних играчака се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.