Винари до краја године морају да мењају етикете на боцама

Izvor: GradskeInfo.rs, 03.Avg.2023, 08:28

Винари до краја године морају да мењају етикете на боцама

Произвођачи вина у Европској унији мораће, од децембра ове године, на етикети која се налази на полеђини боце да истакну много више информација корисних за потрошаче па и које су додатке користили током производног процеса. Фото: Unsplash/mariadasdores Новина се односи и на винаре из Србије >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који извозе на тржиште ЕУ, а доносе и корист домаћим купцима јер се код нас увозе знатне количине вина из европских земаља.
Према информацијама у европским медијима, супстанце чије ће присуство морати да буде наведено обухватају – сулфите, комерцијалне квасце, додати шећер, боје и све остале адитиве употребљене у подруму.
Винари ће такође морати на етикети да наведу и нутритивну вредност вина као што је обавеза и за друге произвођаче хране. Између осталог, колико калорија оно садржи на 100 милилитара и ова информација мораће да буде јасно назначена. Наводи се да је ова мера резултат напора ЕУ да се произвођачи вина што се тиче обавезе информисања купаца ставе у исту раван с другим компанијама из прехрамбеног сектора.
Ипак, на етикети неће морати да буду истакнуте све информације, само основне – садржај алкохола, потенцијални алергени и хранљива вредности вина. Осталим подацима купци ће моћи да приступе помоћу обавезног кју-ар кода.
У случају да вино има више од 10 милиграма сулфита по литру, на боци ће морати да стоји да га ово пиће садржи.
Овај податак је иначе важан јер ова супстанца (једињење сумпора), која иначе чува вино од кварења, може код неких потрошача да изазове алергијске реакције.
Oko pet odsto ukupne proizvodnje struje u Srbiji dolazi iz vetra i sunca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Винари до краја године морају да мењају етикете на боцама се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.