Дијета без глутена, тренд или потреба?

Izvor: GradskeInfo.rs, 02.Avg.2023, 18:00

Дијета без глутена, тренд или потреба?

Све је више производа за које је јасно назначено да не садрже глутен, јер потражња за њима убрзано расте. Фото: Pixabay/Kurious Ипак, мали је проценат оних који за такву одлуку имају здравствено оправдане разлоге. Зашто онда сви ово раде?
Глутен је лепљива мешавина биљних протеина >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << који се налазе у пшеници и сродним житарицама, као што су раж и јечам. Неки људи не могу да сваре ове протеине и могу им изазвати озбиљне проблеме.
Безглутенска храна може спасити неке животе, док други верују да живе здравије ако је не конзумирају.
Повећано интересовање за кето и палео дијету Вероватно сте приметили да се наведене дијете често помињу у медијима. Интересовање за њих расте и људи им се обраћају да би имали више енергије и смршали. Кето и палео дијета захтевају избацивање хлеба и глутена из јеловника. Углавном зато што су такве намирнице пуне угљених хидрата, а циљ ове дијете је да ограничи њихов унос.
Забринутост због проблема изазваних глутеном Многима није дијагностикована ниједна болест, али ипак воде рачуна да им глутен не прави проблеме. Углавном зато што глутен садржи протеине који се теже сваре. Верује се да и без дијагнозе глутен може бити окидач за надимање, болове у цревима или упалу.
Целијакија и осетљивост на глутен Целијакија је аутоимуни поремећај који доводи до запаљенских промена на слузокожи и последичне малапсорпције услед конзумирања глутена. Ако се не дијагностикује или занемари, може довести до озбиљнијих проблема као што су дијабетес, мултипла склероза или рак желуца. Чак и ако особа није алергична на глутен или нема целијакију, може развити осетљивост на глутен. Најчешћи симптоми су главобоља, надимање, умор и чести гасови. Неки лекари сматрају да родитељи не би требало да стављају децу на дијету без глутена без медицинског разлога, само зато што су елиминисали глутен. Ако дете нема целијакију или алергију на пшеницу, нема разлога да не једе храну која садржи глутен. Људи који пређу на безглутенску исхрану без медицинске потребе често мисле да бирају здрав начин живота, а заправо тако могу да нашкоде свом здрављу.
Šta se dešava u telu ako nemate dovoljno vitamina K?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Дијета без глутена, тренд или потреба? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.