Izvor: RTS, 02.Avg.2023, 16:11

Када ће коначно бити уклоњен опасан отпад из фабрике "Вискоза" у Лозници?

Министарство за заштиту животне средине почело је уклањања историјског опасног отпада из фабрике "Вискоза" у Лозници, а са циљем да се у том граду реше вишедеценијски еколошки проблем.
Процењује се да се на овом простору налази око 2300 тона опасног >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << отпада. Највећи део налази се у објектима, а део је помешан са грађевинским отпадом на неколико локација у кругу фабрике.

Посао уклањања оптада из круга некадашње Вискозе спроводе тимови обучених људи поштујући све мере безбедности и за људе и за животну средину. Отпад који је овде пронађен на више локација складишти се у специјализоване канистере, а потом одвози у складишта где ће се налазити све до његовог коначног збрињавања и уништења, део ће бити одвезен у земље Европске уније, а део ће остати у нашој земљи.
Ово је вишегодишњи проблем са којим се суочавају грађани Лознице, питање Вискозе и питање опасног отпада било је тема и током протеклих година, највише радује чињеница да ће одавде коначно бити одвезена вода контаминирана угљен дисулфидом, изузетном опасном и запаљивом материјом због које је било бројних проблема и по животе људе и по животну средину.
"Значајно је из разлога безбедности и здравља људи свакако, јер ово је један историјски проблем, историјски отпад који је већ годинама већ на овом простору. Сумпорна киселина, угљен дисулфид , натријум хлорид, цинк сулфат, то су само неки од опасних материја које поседују, а поседује их Вискоза још", каже Мирослав Мијатовић из Удружења грађана "Пакт".
Посао уклањања отпада из круга некадашње Вискозе требало би да буде завршен у наредних пет месеци, али обзиром на девастирано стање свих ових објеката најважнија ће бити заштита живота и здравља људи.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.